terrassa fumar

Restaurants i bars s'oposen a la possible prohibició de fumar a les terrasses

Retreuen al Govern les conseqüències «devastadores» que suposaria l'aprovació d'aquesta mesura

El secretari de Salut de la Generalitat, Joan Guix, va posar sobre la taula fa uns dies la possibilitat de prohibir fumar a les terrasses de bars i restaurants arreu de Catalunya.  Això és degut al marc de la nova llei d'addiccions que aplicarà el Govern a partir del pròxim any 2020.

Aquest nou anunci ha provocat una allau de crítiques de la restauració, ja que, si aquesta mesura tira endavant, «amenaçarà la viabilitat del sector», ha apuntat Roger Pallarols, president del Gremi de Restauradors de Barcelona. 

Només a la ciutat comtal hi ha 7.500 locals de restauració  – més de 5.000 són bars, mentre que els 2.500 restants corresponen a restaurants –, els quals generen un total de 70.000 llocs de treball de forma directa. «Una mesura d'aquestes característiques resultaria devastadora per a un sector que és clau en l'economia barcelonesa», alerta Pallarols, qui demana a l'Executiu de Torra que rectifiqui aquesta decisió que ha estès el malestar entre els restauradors de la capital catalana. 

No han rebut cap informació per part de la Generalitat

«Primer, no estem d'acord amb les formes. No és normal donar així una notícia d'aquestes característiques, que ens afecta de forma directa, sense que la Conselleria de Salut hagi mantingut un sol contacte amb el sector. El segon és que ens sembla una barbaritat. Estem parlant d'una decisió que es pren a la lleugera, sense valorar l'impacte que pot tenir per a una activitat clau per a l'economia catalana i, per extensió, per la de Barcelona», critica el president del gremi, segons ha publicat 'Crónica Global'.

Pallarols, a més, manté que la legislació espanyola ja està molt avançada en l'àmbit del consum de tabac en els establiments d'hostaleria. També recorda que als restauradors els «va costar moltíssim remuntar, tant després de la primera llei del 2005, com la posterior de l'any 2010». És més, explica com la prohibició de fumar a l'interior de locals o establiments va comportar que el nombre de terrasses a Barcelona es dupliquessin: «De 2.500 a 5.000, es van convertir en un espai de refugi per a fumadors». 

terrassa fumar
Als restauradors ja se'ls va fer difícil remuntar amb les últimes reformes de la llei els anys 2005 i 2010 | CatalunyaDiari

 

El gremi critica també que  la conselleria no s'ha posat en contacte amb ells per comunicar-los aquesta nova mesura, ja que se n'han assabentat a través de l'anunci que han fet als mitjans de comunicació. Han demanat que no només tinguin en compte el sentit comú, sinó també «l'impacte que poden tenir en el sector estratègic, no residual i, per tant, clau en l'economia de la nostra ciutat». 

A l'espera d'una reunió amb Vergés

Per altra banda, també enviaran una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, per a exposar els motius del rebuig a la nova mesura que especulen que aplicaran el pròxim any. «Crec que seria recomanable governar també per a l'economia, i tenir en compte a moltes famílies que viuen d'aquest sector», critica Pallarols, fent referència a la gran quantitat de llocs de feina que perillarien amb aquest canvi de normativa.

A més, el gremi de restauradors ha volgut denunciar que s'estiguin restringint a altres sectors – en aquest cas, el seu – en les seves normatives mentre que el tabac segueix legal. Creuen que es tracta de «poca maduresa i nul·la consideració amb el sector» i, per tant, remarquen que aquesta nova proposta «està condemnada a fracassar si no es vol posar en risc un sector clau per a l'economia catalana». 

De moment, des del gremi esperen una reunió amb Vergés, abans d'anticipar altres mesures. A més, confien que, després de traspassar-li les conseqüències negatives que tindria aquesta iniciativa de la Generalitat en l'economia, el govern «reflexioni i rectifiqui».

També et pot interessar...