Sens dubte, l’any que ben aviat tancarem ha sigut, a Tarragona ciutat, l’any dels Jocs mediterranis Tarragona 2018, uns Jocs que semblava que tenien la pega però que al final es van celebrar generant «140 milions d’euros d’impacte i 1.200 llocs de treball».
També el recordarem pel carilló, que ha sobreviscut a tots els dubtes i, més o menys, es va consolidant com una atracció.
El 22 de juny es van inaugurar els Jocs Mediterranis
Semblava impossible, sobretot després d’haver endarrerit un any l’esdeveniment per problemes de finançament, però finalment el 22 de juny, amb la presència del rei Felip VI, i els presidents del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i de Catalunya, que es va fer de pregar, Quim Torra, quedaven inaugurats els Jocs Mediterranis Tarragona 2018.
Els Jocs van servir per omplir d’esport Tarragona i les seves subseus durant 10 dies. La cloenda es va dur a terme el 2 de juliol i, més enllà de les polèmiques de tota mena al voltant dels Jocs, Tarragona 2018 serà recordada per l’Anella Mediterrània, que ha modificat el paisatge del barri de Campclar, i per Tàrracus, la mascota olímpica, que cerca viure una segona vida aquest Nadal a la cavalcada de Reis d’Altafulla, una de les subseus.
Una nova icona de Tarragona: el carilló
Hi havia dubtes, interrogants, però finalment el rellotge carilló que presideix una de les portes d’entrada del Mercat de Tarragona va veure la llum el passat dimecres, 21 de novembre.
La consellera de comerç, i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, encarregada de dur a terme el projecte, aspirava al fet que «el rellotge carilló sigui una icona més de la ciutat, com el Balcó» i que serveixi «d’element dinamitzador del centre, del Mercat i el seu entorn» segons va declarar Josep Fèlix Ballesteros el dia de la inauguració del rellotge.
Encara és aviat per saber si serveix d’atracció turística, però el que està clar és que, quan funciona atrau bona part de la gent gran del Mercat i l’entorn.
Un riudomenc al capdavant del port de Tarragona
Tarragona compta amb un dels cinc primers ports de l’Estat espanyol. Per la importància que té en el teixit econòmic de la ciutat, i en els barris marítims, Part Baixa i Serrallo, és habitual que al capdavant de l’Autoritat Portuària de Tarragona hi hagi un tarragoní.
Doncs bé, aquest 2018 ha suposat un trencament amb aquesta regla no escrita i Josep Maria Cruset, fins fa ben poc batlle de Riudoms, és el nou president del Port de Tarragona, des del passat mes de novembre, en substitució del tarragoní Josep Andreu, que ha deixat un bon record a la ciutat.
El cas Inipro es complica: Ballesteros continua sent investigat
La notícia arribava a les vigílies de les festes de Santa Tecla, la patrona de la ciutat de Tarragona. El jutge instructor del cas Inipro, un presumpte cas de corrupció que afecta de ple a algunes de les figures més rellevants dels socialistes tarragonins, entre ells Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, tancava la instrucció i no amb bones noves pels socialistes.
A l’espera que es resolguin els recursos, tot apunta que Ballesteros i Begoña Floria hauran d’encarar un judici que mai van esperar, quan va esclatar tot el cas, que arribés.
2018, l'any de les mobilitzacions a la Part Baixa
L’estiu va ser complicat a la Part Baixa. Problemes d’inseguretat, brutícia, drogues, van generar un clima de mal estat que a meitats de setembre va prendre forma en una reunió de l’associació de veïns del barri del Port sota el lema #Perunbarridigne.
Aquestes mobilitzacions han comportat, entre altres, la presència de pancartes reivindicatives als barris d’aquesta zona de Tarragona i el trasllat de les seves reclamacions al plenari municipal on la presidenta de l’associació, Mari Carme Puig, va tenir un intercanvi d’opinions amb l’alcalde Ballesteros en un plenari ben calent.