El món digital ens ha facilitat molt la vida, sobretot pel que fa a tots aquells tràmits burocràtics que fan estirar el cabell a més d'un. Tal com diu la famosa frase catalana, esperant t'hi pots fer vell, i ningú vol això, oi?
És per aquesta raó que ara tenim al nostre abast el poder de realitzar múltiples gestions en les quals nosaltres decidim quan i on les fem.
És evident que tot s'ha modernitzat. El sector bancari, també ho ha fet. Això ha permès que no faci falta presentar-se a una oficina física per a fer segons quines operacions, com ara obrir un compte o fer una transferència.
Poder fer-ho tot en línia ens ha expandit molt l'horitzó, però també ens comporta un gran risc perquè podem ser víctimes d'estafa.
El perill de l'estafa en línia
L'smishing és un dels mètodes d'estafa que, actualment, està de moda. Tal com indica el mateix nom, consisteix a rebre un SMS que suplanta una entitat bancària que inclou un enllaç fraudulent.
Si l'usuari hi fa clic o respon a un formulari, els estafadors poden arribar a aconseguir informació molt sensible, com ara contrasenyes o números de comptes bancaris.
L'estafa pot ser de diverses maneres. Hi ha la de l'SMS, però també pot ser un missatge que t'enviï una persona coneguda, un correu o que algú comparteixi algun enllaç a les seves xarxes socials sense cap mena de context.
Els Mossos d'Esquadra alerten
A través del seu compte de Twitter, els Mossos d'Esquadra han avisat a la població catalana d'aquest mètode perillós d'estafa en línia: l'smishing (o phishing).
La policia catalana recomana a la població ignorar si es rep un correu o un SMS d'una entitat bancària, ja que podria tractar-se d'una trampa. Per a verificar si és cert o no, recomanen posar-se en contacte amb l'entitat mitjançant una trucada.
Si aquesta reconeix no haver-te enviat un missatge, no facis clic a l'enllaç o a la imatge que inclou i assegura't d'esborrar-lo correctament.
Cal vigilar amb els arxius desconeguts
També recomanen protegir els comptes amb una doble verificació i fer diverses còpies de seguretat. És favorable que protegir els dispositius amb programes de seguretat i sobretot, anar amb compte quan es rebin missatges amb arxius adjunts i enllaços.
En cas de ser víctima d'estafa, els Mossos recomanen acudir a qualsevol comissaria amb proves, ja que treballaran per ajudar-vos. Si seguiu tots aquests passos, podeu evitar ser una víctima d'estafa i mantenir tota la vostra informació ben salvaguardada.