Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya

Salut confirma el primer cas de la variant de Sud-àfrica a Catalunya

Així ho ha anunciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya
Argimon destaca que ja fa tres setmanes que la corba de contagis baixa  | LleidaDiari.cat

La variant sud-africana del coronavirus ja ha arribat a Catalunya. Així ho ha confirmat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa d'aquest dimecres per informar de l'evolució de la campanya de vacunació. El cap del servei de microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha explicat que s'ha identificat a Barcelona i que la persona afectada no tindria cap relació amb Sud-àfrica. A més, ha alertat que «probablement hi hagi més casos» i ha indicat que la soca del Regne Unit ja «s'ha detectat a tot el territori català. En una major proporció, a l'àrea metropolitana, que arriba al 10%».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

De fet, el catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona i director del Grup de Virus Entèrics, Albert Bosch, ha assenyalat que el 22 de desembre no hi havia rastre de la mutació britànica del virus a les aigües residuals i que no ha estat fins el 13 de gener quan han començat a aparèixer alguns casos, ara ja en augment. Cal recordar que les aigües residuals permeten saber gairebé a tems real l'avanç del virus. En aquest sentit, dona per fet que la soca del Regne Unit acabarà sobreposant-se a l'actual.

Bona part dels casos de la variant britànica es troben a Olot, d'acord amb els estudis de les aigües residuals. Almenys un 30% dels casos, segons Argimon, corresponen a la mutació identificada per primer cop al Regne Unit. Per aquest motiu, Salut ha anunciat que es farà un cribratge massiu a Olot per conèixer l'abast exacte de la variant. Pel que fa a Aran, on també hi ha una alta incidència de casos, el secretari de Salut Pública ha admès que encara no tenen els resultats per dir si es tracta de la soca britànica o no.

«La soca britànica és més contagiosa però no és més greu, i això és important recalcar-ho. L'estem monitoritzant de forma aleatòria per conèixer com actua», ha insistit Argimon.

Els contagis a les residències es redueixen gràcies a la vacunació

Actualment, la campanya de vacunació avança lentament a Catalunya. El col·lectiu que primer s'ha vacunat ha estat el dels usuaris de les residències de Catalunya i els seus treballadors. Doncs bé, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que les persones que estan en residències tenen una taxa menor d'ingressos hospitalaris gràcies a la vacunació. En aquest sentit, assegura que en 10 dies s'ha reduit pràcticament a menys de la meitat el nombre de casos positius, de 1.280 a uns 576. 

D'altra banda, també han disminuit en un terç aquelles residències que tenen algun cas o brot actiu, passant d'uns 233 geriàtrics afectats als 146 actuals. «Observem ja que la vacunació està tenint efecte en la salut de la població», ha dit Cabezas. Per tot plegat, Argimon ha confessat que «estem en vies d'aconseguir la protecció dels geriàtrics, on viuen les persones més vulnerables».

«El 92% dels residents han rebut la primera vacuna i com ja hem dit altres vegades, amb aquesta primera dosi, passats dotze dies, comencen a tenir un cert efecte protector», ha assenyalat Argimon. Això, també s'ha vist reflectit al balanç diari del departament de Salut. Des de fa tres setmanes, tal com ha indicat el secretari de Salut Pública, la corba de contagis disminueix encara que en un ritme molt lent. Malgrat tot, alerta que la situació es podria capgirar per l'avanç de la variant britànica.

Argimon obre la porta a relaxar certes mesures

Finalment, Josep Maria Argimon, ha explicat que les noves restriccions que s'anunciaran dijous de cara als propers dies seran «de continuïtat», però ha reconegut que també hi haurà «petites obertures». De fet, ha apuntat que la situació s'està analitzant en aquest moment i que la discussió continuarà durant tot el dia, amb una reunió del Procicat dijous i una posterior roda de premsa.

«Jo crec que seran mesures amb petites obertures, perquè n'hi ha d'haver, perquè tots sabem la situació en què estem tots plegats», ha indicat. Ara bé, no ha volgut entrar en més detall per no donar un «bri d'esperança o tancar una porta» quan encara s'està analitzant què fer.