salvia

Sàlvia: virtuts de la planta màgica de les dones

Contribueix a l'alleujament dels dolors de la regla i a la purificació de l'energia

Els mags i els xamans, des de temps ancestrals, han recorregut a la sàlvia per la gran quantitat de virtuts que presenta. Posseeix múltiples minerals i vitamines, i entre els seus beneficis destaquen les virtuts digestives, cicatritzants i desinfectants, a banda de contribuir a regular la regla en el cas de les dones i d'invocar la saviesa dins dels rituals de tipus eròtic. 

Definició i descripció de la planta màgica de les dones

El mot sàlvia té uns orígens que fan referència a les grans propietats medicinals i màgiques de la planta, especialment en el cas de les dones, emprades des de temps remots: prové del llatí 'salvare', que vol dir guarir. A banda de contribuir a millorar la circulació i eliminar líquids, consta de grans beneficis per tal de regular la regla. 

Dins de la família de les lamiàcies hi trobem la 'salvia officinalis', que és una herba perenne dins dels arbustos de tipus llenyós. Disposa d'unes tiges angulars que donen lloc a unes bràctees de mida petita ben diferents de les fulles basals i especialment cridaneres.

Igualment, podem reconèixer la sàlvia a través de les inflorescències que es produeixen als ramells que donen lloc a flors vermelles o blaves i en alguns casos, tot i que menys sovint, blanques o grogues. La flor disposada en un ramell porpra caracteritza l'aspecte de la sàlvia, que igualment és emprada amb propòsits culinaris i ornamentals.

Aquesta planta també disposa d'una olor ben especial que normalment no agrada als insectes ni als animals i, per aquest motiu, constitueix un bon repel·lent. Hi ha diverses espècies de sàlvia, de fet, que consten de petits pèls a les flors i a la tija, cosa que evita que l'aigua es perdi. Aquests pèls són els encarregats d'alliberar olis volàtils que originen la seva olor tan particular.

Com tenir cura de la sàlvia

Gràcies a les virtuts tan variades que té, la sàlvia és una planta que les persones amants de les herbes aprecien molt, i es pot conrear tant a l'exterior com a l'interior. Sigui com sigui, cal que sàpigues que a la sàlvia li calen terres que siguin neutrals i no gaire sorrenques  per tal de fomentar la circulació de l'aire i el drenatge. Per això, els substrats pesats i àcids no són gaire adequats.

En cas de voler plantar la sàlvia en un test, cal que procuris que el test tingui una amplada d'entre 25 i 30 centímetres i que col·loquis els esqueixos amb uns 20 centímetres de separació entre ells. Igualment, cal que el substrat consti d'una quantitat important d'adob per tal que li arribi prou nitrogen, magnesi i potassi per créixer.

Pel que fa a la cura de la planta, és important tenir present que requereix una bona il·luminació —de preferència que sigui a través de la llum indirecta—, així com una temperatura que superi en tot moment els 15 graus centígrads. En cas de conrear-la a l'interior, vigila que l'aire circuli.

Un dels motius més freqüents que provoquen la mort de la sàlvia és el rec excessiu i l'embassament del test. En el moment en què la planta ja ha crescut, resulta indicat que es regui únicament quan la terra es troba seca.

Propietats màgiques i medicinals de la sàlvia

La sàlvia consta d'un gran nombre de virtuts màgiques i medicinals que es coneixen des de l'antiguitat, especialment pel que fa a la regulació de les hormones femenines i als encanteris i rituals relacionats amb la neteja i la desinfecció. 

1. Virtuts de la sàlvia per a les dones 

La planta màgica de la sàlvia es coneix en gran mesura per les virtuts que té a l'hora de regular la menstruació: ajuda a reduir les conseqüències que la regla té per a l'organisme femení, com ara la inflor, la sensació de dolor  i el mal de cap. De la mateixa manera, resulta molt profitosa per regular els problemes que estan relacionats amb la menopausa.

Amb aquestes finalitats terapèutiques, la sàlvia sovint es fa servir en infusions que, tot i que tenen un toc astringent també són agradables i tenen diversos minerals, vitamines i components que ajuden a la desinflamació i la regulació de les hormones de les dones. Igualment, es tracta d'una planta que té fitosterols, unes substàncies que disposen de virtuts estrogèniques que contribueixen a evitar les irregularitats de la regla.

2. Altres beneficis de la sàlvia a nivell medicinal

S'han fet diversos estudis universitaris que han resolt que, a banda de gaudir de virtuts interessants per a la salut de les dones, la sàlvia també compta amb propietats beneficioses genèriques per al cos. Alguns dels seus usos populars són les infusions per ajudar a combatre la indigestió, calmar-nos contra l'estrès i els nervis o relaxar l'organisme després d'haver vomitat.

De manera tradicional, és una planta que s'ha emprat per tractar diverses afeccions de tipus respiratori, des de la faringitis i les angines fins a la tos i l'afonia. Consta de diverses virtuts antibacterianes i antiinflamatòries, que contribueixen a enfortir el sistema immunològic i a lluitar contra les infeccions. De fet, es tracta d'una planta diürètica, cicatritzant i desintoxicant.

3. Virtuts màgiques de la sàlvia

La bruixeria i els xamans han emprat la sàlvia des de temps immemorials, especialment en encanteris de màgia blanca i rituals. Una de les tasques essencials que té en aquests rituals és la purificació i la neteja energètica  a través de les fulles cremades i l'encens, perquè hom creu que el seu fum posseeix energies amb qualitats purificadores.

Quan es comprimeix la sàlvia, es poden elaborar espelmes de sàlvia amb l'objectiu de foragitar les energies dolentes dels individus. Això es pot fer passant-les al voltant del seu cos quan estiguin enceses, o cremant-les dins de rituals de màgia blanca. Als rituals, aquesta planta màgica  es fa servir igualment amb l'objectiu d'invocar la saviesa. Per aquest motiu, hi ha un gran nombre de mèdiums i vidents que n'utilitzen les virtuts. 

Com podem emprar la sàlvia amb finalitats màgiques i medicinals?

La planta de la sàlvia es fa servir especialment en dos àmbits: per tal de preparar encanteris i rituals màgics, en forma d'encens, i amb la finalitat de treure profit a les virtuts medicinals que té, en forma d'infusió. Igualment, però, existeixen altres maneres de fer-la servir, i tot seguit te les explicarem. 

salvia
Les virtuts de la sàlvia es poden aprofitar de maneres ben diverses, com ara a través dels olis essencials | Horóscopo Mágico

 

1. Infusions

Si la prenem en forma d'infusió, la sàlvia ens pot ajudar a combatre els dolors de la regla i la diarrea, a afavorir els processos digestius i a guarir les infeccions i nafres situades a la boca.

Fes servir cinc o sis fulles seques de sàlvia per cada tassa d'aigua que prenguis. Fes bullir l'aigua i, quan ja estigui bullint, col·loca-hi les fulles. Permet que bulli uns deu o quinze minuts  i apaga el foc. Quan es refredi, ja estarà llesta per prendre-te-la! I si tens ganes de contribuir a l'eliminació de líquids, afegeix-hi un parell de cullerades petites de llorer i canyella, així com suc de llimona. Per eliminar el mal de gola, hi pots afegir a més pebre vermell o mel. 

2. Vi

El vi de sàlvia s'empra en general per tal de reforçar els efectes que té contra el dolor de la regla. Col·loca un grapat de sàlvia —al voltant de 50 grams— a l'interior d'una ampolla que contingui vi blanc. Deixa que maceri una quinzena de dies en un indret que sigui fresc i fosc, i no t'oblidis de remenar la barreja un cop al dia. Després dels 15 dies, ja pots colar la preparació i premsar bé la planta per tal que alliberi els actius que té.

Si en prens un got al dia, serà un remei molt eficaç per combatre el dolor de la regla, per afavorir la digestió i per reduir els nivells de sucre a la sang. Els mateixos consells també es poden aplicar per tal d'elaborar oli essencial de lavanda, reemplaçant el vi blanc per oli d'oliva. L'oli essencial de lavanda resulta molt profitós per als tractaments de tipus estètic.

3. Encens 

L'encens elaborat amb sàlvia resulta molt indicat per a les desinfeccions, i s'empra amb finalitats de tipus esotèric per tal d'acabar amb les energies dolentes i allunyar els mals esperits.

Per preparar aquesta mena d'encens, el més indicat és recórrer a les fulles seques de la planta, col·locar-les en una cassola i encendre-les a foc ben lent. En el moment en què les fulles comencen a treure fum, caldrà que apaguem la flama i que permetem que vagi cremant a poc a poc. El fum de la sàlvia consta d'efectes ben poderosos per purificar, i podem servir-nos-en a través de rituals o repartint-lo per les diferents estances de casa nostra.

4. Bany d'herbes

Col·loca un xic de sàlvia, una mica de farigola i un grapat de romaní dins d'un recipient de mida gran, i complementa-ho amb l'ajuda de fulles de berbena. Fes que bullin conjuntament totes les herbes  al llarg de 30 minuts, retira-les del foc i permet que es refredin.

Cola la preparació i, si vols, hi pots afegir un rajolí de vinagre. Afegeix-ho tot a la banyera que prèviament hauràs omplert d'aigua, entra-hi i relaxa't mentre gaudeixes d'un bon bany de 30 minuts. Segur que sents que les virtuts de la sàlvia contribueixen a tenir cura de la teva pell, relaxar els teus músculs, reduir els dolors i eliminar els nervis i la suor per tal de facilitar-te el son.

També et pot interessar...