Sanitat aclareix què considera «cercles pròxims» i si serà necessari un justificant

El Consell Interterritorial va acordar les mesures per les festes de Nadal

Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres
Illa va assenyalar que les mesures són de compliment obligatori   | ACN

Aquest dimecres 2 de desembre per fi es va arribar a un acord entre el govern espanyol i les comunitats autònomes per implantar un pla de Nadal general i de compliment obligatori. Es tracta d'un conjunt de mesures destinades a evitar que les celebracions amb familiars amb motiu de les festes de Nadal provoqui un augment dels contagis per Covid-19. D'aquesta manera, s'integra un conjunt de restriccions una mica més laxes que les de les últimes jornades, per aconseguir un reagrupament familiar segur.

El pla ha estat aprovat per la majoria de les autonomies a excepció de Madrid, que ha votat en contra, i de Catalunya, que ha preferit abstenir-se. El tancament perimetral ha estat un dels punts més discutits i s'ha arribat a l'acord que pot tenir excepcions sota el motiu de reunir-se amb «familiars i cercles pròxims».

Salvador Illa aclareix el que s'entén per «cercles pròxims»

El ministro de Sanitat, Salvador Illa, va explicar les mesures que es contemplen al pla de Nadal després del Consell Interterritorial de Salut on es va arribar a l'acord entre les comunitats autònomes i el govern espanyol. La possibilitat de poder reunir-se amb «familiars i cercles pròxims» ha aixecat molts dubtes per saber que s'entén per «cercles pròxims».

Illa ha aclarit els dubtes assenyalant que es tracta d'una persona que sense tenir un «vincle familiar definit en el sentit tradicional» existeix una «afectivitat especial». «Tot el món entén el que volem dir. Aquestes festes tenen un component molt especial i hem de permetre, aquest també ha estat un consens, que un familiar o una persona molt propera, encara que no tingui un vincle familiar definit en el sentit tradicional, sigui una persona amb la qui tenim una afectivitat especial, puguem passar junts aquests dies», ha indicat.

Les altres mesures que es recullen al pla de Nadal

Amb l'aprovació de les mesures dirigides a les festes de Nadal, les llars espanyoles ja poden començar a preparar les taules per als comensals amb qui celebraran totes aquestes dates tant assenyalades. Això sí, només necessitaran espai per a 10 persones, que és el nombre màxim que l'acord ha establert per a cada família.

A més, sinó volem que patir una multa, tots haurem de tornar a casa a les 1.30 hores a la nit de Nadal i Cap d'Any perquè el toc de queda continuarà present. Des del govern espanyol han volgut destacar que «en cap cas s'utilitzarà aquesta ampliació horària per desplaçar-se en diferents trobades socials».

Des de l'executiu són conscients que «ens juguem molt aquest mes de desembre» i confien en el compliment de la ciutadania de les noves mesures. «Ha costat molt doblegar la corba i volem mantenir aquests paràmetres, reduint encara més, fins a arribar a l'objectiu de 25 casos per cada 100.000 habitants», ha insistit Salvador Illa.

Serà necessari un justificant per sortir de la comunitat?

La majoria de les comunitats autònomes han acceptat que es pugui sortir dels territoris només en uns dies concrets en motiu de reunir-se amb les familiars i coneguts quedant fora els viatges per turisme o segones residències. Tot i això, sorgeixen dubtes fonamentals respecte a aquestes mesures. Com es pot saber si una persona viatja per reunir-se amb la seva família? Hi haurà alguna manera de controlar el destí real de qui decideixi sortir aquest Nadal?

Sobre aquestes qüestions, Salvador Illa no ha donat una resposta clara. El ministre de Sanitat apel·la a la responsabilitat ciutadania perquè sigui conscient de què està en joc i confia en la recomanació «d'aquest Nadal ens quedem a casa» per evitar desplaçaments innecessaris.


Comentaris

envia el comentari