Sanitat retira un total de 66 productes homeopàtics del mercat

La UE exigeix l'entrega d'una documentació específica obligatòria que permet a aquests controvertits medicaments fer-se un lloc en les farmàcies
homeopatia
Sanitat retira del mercat 66 productes homeopàtics per no complir les exigències de la UE | Cedida

L'Agencia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat retirar un total de 66 productes homeopàtics per no haver aportat la documentació necessària que autoritzava la seva venda.

 

Com a conseqüència de la catalogació de l'homeopatia com a medicament per part de la UE, l'AEMPS duu a terme, des de fa mesos, un procés de regulació i registre de productes que tenen aquestes característiques, ja que, paral·lelament, la UE exigeix als països membres ordenar la venda d'aquests amb un calendari de sis períodes d'entrega de documentació per part dels fabricants.

 

Les exigències d'Europa 

Així mateix, els 66 productes retirats formen part del primer període, en el qual s'ha d'acreditar si aquells preparats amb indicació terapèutica o sense aquesta indicació i que la seva via d'administració sigui injectable, tal com explica 'El Público'. Un total de 66 productes no han aportat la documentació exigida per la UE i per tant seran retirats dels punts de venda, mentre que els altres hauran de seguir dins el període d'avaluació per determinar la seva permanència en el mercat farmacèutic.

 

A més, els medicaments autoritzats han d'incloure, obligatòriament, les condicions de prescripció i les indicacions al cartonatge i, dins, al prospecte. Per tant no es descarta que un futur se'n retirin més.

 

Quan l'agencia va iniciar el procés —el passat octubre— només 2.008 productes van demanar adequar-se a la nova regulació europea, i, en conseqüència, la resta van ser retirats del mercat. Curiosament, dels 2.008 medicaments, tan sols 12 van sol·licitar ser presentats com a medicaments amb la indicació terapèutica, és a dir, que tenen utilitat per curar o alleujar el dolor o la malaltia.  

 

Opinió divergent del Govern central

En certa manera, el Govern espanyol discrepa amb la Unió Europea i considera que l'homeopatia no és un medicament i manca de «rigor científic», a més d'avaluar incloure aquesta tècnica en el llistat de les pseudoteràpies, molt allunyades del concepte de medicament.

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari