Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Primers signes de biodiversitat a la plaça de les Glòries de Barcelona

El parc està dissenyat amb «nodes de biodiversitat», és a dir, refugis de vegetació per a la fauna on només el personal de jardineria hi entra

Imatge del futur parc de la plaça de les Glòries de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

 

A la primavera va obrir al públic el nou parc de la plaça de les Glòries, a Barcelona, finalitzant així la primera fase de les obres d’aquest projecte. Amb un total de 20.400 metres quadrats de superfície verda, més de 400 arbres, 1,10 quilòmetres de circuit esportiu i 175 seients, juntament amb diversos bancs i cadires, es preveu finalitzar el desembre del 2020 i que tota la infraestructura entri en funcionament el primer trimestre del 2021. Ara per ara,  es poden observar com avancen les obres, però també com la fauna va colonitzant l’espai: grills a les nits, estornells, garses, merles, abelles, papallones, arbustos florits i, fins i tot, bolets, entre moltes altres espècies comunes.

Estratègies en favor de la biodiversitat

Aquesta ràpida colonització  es deu, principalment, al fet que la Gran Clariana, una gran esplanada de gespa d'una hectàrea, està tancada al públic durant un any, fins a la pròxima primavera, segons avança ‘Tot Barcelona’. A més,  també  hi ha tanques en tots els parterres i espais plantats. No només a Glòries, sinó que aquesta mesura s’està duent a terme en totes les zones verdes noves perquè les plantes s’arrelin correctament i la fauna tingui confiança per instal·lar-se, sense la contínua interferència de les persones i dels animals de companyia.

Des de l’Ajuntament han explicat que cal valorar els primers canvis ambientals que hi ha a la zona, per tant, cal tenir prudència. Així, segons Octavi Borruel, tècnic del programa de Biodiversitat: «Les estratègies en favor de la biodiversitat necessiten temps per confirmar-se, però en general si crees hàbitats, la fauna respon» i afegeix respecte de les tanques: «A molts països europeus el respecte a la vegetació està molt integrat, quan es retirin haurem de demostrar que som prou madurs com a societat».

Cal assenyalar que el parc de les Glòries està dissenyat amb «nodes de biodiversitat», és a dir, un tipus de refugi de zones de vegetació per a la fauna, envoltades de tanques, on només el personal de jardineria hi entrarà. Mentre que es preveu que la gespa s’obri al públic perquè sigui un espai per als veïns, com explica Borruel: «És un espai creat per al lleure, al cap i a la fi». La idea és que hi hagi biodiversitat i ajudar al medi ambient: «A més hi ha espècies  com les marietes que ajuden al control biològic de plagues i contribueixen a la salut de les persones, perquè mengen pugó i permeten reduir els productes químics fitosanitaris que s'usen en jardineria».

També et pot interessar...