El sindicat USPAC dels Mossos d'Esquadra ha denunciat davant la Inspecció de Treball les condicions en què els agents d'aquest cos han hagut de dur a terme els controls de mobilitat en carreteres arran del confinament decretat dissabte a la comarca del Segrià. El sindicat explica que les elevades temperatures, amb màximes de fins a 37 graus, l'exposició continuada al sol durant més de sis hores «sense cap mena de protecció», la manca de tendals protectors en alguns punts, així com el fet d'haver de dur el pantaló llarg, camisa i la protecció antibales, disposar d'una «mísera» ampolla d'aigua i d'un entrepà durant el servei i la manca de relleus han provocat «marejos, deshidratació i cremades a la pell» en alguns dels mossos.
USPAC recorda que el Govern va anunciar dissabte al matí el confinament perimetral del Segrià per motius sanitaris en el marc del Pla ORIS del Procicat. Segons el sindicat policial, el Departament d'Interior va comunicar que més de 200 agents dels Mossos d'Esquadra s'encarregarien de dur a terme els controls per tal de no deixar entrar ni sortir als ciutadans de la comarca i que era previsible que hi hagués canvis en la planificació horària.
Des del sindicat consideren «lamentables i vergonyoses» les condicions laborals en què els agents han hagut de dur a terme aquests controls amb els materials i provisions de què disposaven tenint en compte les elevades temperatures del Segrià i el temps d'exposició al sol. Segons el sindicat, aquest fet es va traduir en «mossos marejats, deshidratats, amb cremades a la pell i amb molts números de sofrir lesions importants». USPAC que ha presentat una denúncia davant la Inspecció de Treball reclama que els agents que han de dur tasques al carrer ho facin amb totes les garanties necessàries.
Els brots del Segrià podrien haver-se estès a altres comarques
Dues monitores de casals infantils pròxims al Segrià han donat positiu per coronavirus i totes les seves activitats han quedat suspeses. Els casos s'han registrat a les poblacions d'Albesa, a la Noguera; i a Tàrrega, a l'Urgell, tal com ha informat el diari 'Segre'. De moment es desconeix si la transmissió del virus està vinculada als brots del Segrià, però totes dues localitats han decidit cancel·lar els casals i suspendre totes les activitats infantils que hi havia previstes aquest estiu «per prevenció».
En el cas d'Albera, la decisió l'han pres l'Ajuntament i l'AMPA de l'escola de la localitat. La monitora del casal, gestionat per la cooperativa Lleure Quàlia, fa una setmana que no anava a treballar perquè era contacte d'una altra persona confirmada positiva, motiu pel qual el risc d'haver contagiat altres persones, i per tant, d'haver-hi un nou brot a la comarca, és gairebé nul, segons el citat mitjà. El cas de Tàrrega és diferent, perquè la monitora d'un altre casal, gestionat per la mateixa cooperativa, va donar positiu quan es va fer la prova. La cooperativa ja ha anunciat que farà la prova PCR a tots els seus monitors.
Divina Farreny, gerent de la Regió Sanitària de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, ha demanat durant la seva entrevista a TV3 «extremar les mesures d'higiene i seguretat» en aquest tipus d'activitats que concentren molts menors i monitors. Pere Godoy, cap de l'àrea epidemiològica de Lleida, també ha demanat molta precaució en aquests casos i seguir les informacions de les autoritats sanitàries.