Pla obert d'una professora adreçant-se als alumnes el primer dia de classe a l'institut Sòl de Riu d'Alcanar

Convoquen una vaga de 5 dies a escoles i instituts a Catalunya

Avisen que no començaran el curs vinent si Cambray no es mou | S'han reunit amb el conseller aquest matí

No hi ha treva. El pols entre els sindicats i Educació continua després de l'ocupació de les dependències del departament i la reunió entre totes dues parts aquest matí de divendres. 

Una reunió que no ha tingut els fruits esperats i ha desencadenat amb la resposta immediata dels sindicats educatius. Han anunciat aquest divendres que convocaran una vaga de cinc dies al març i han advertit que no començaran el curs vinent si el departament d'Educació no es mou de la seva postura i segueix amb la seva «política immobilista».

Una convocatòria que arriba després que es cridés a vaga tota la comunitat educativa el pròxim 23 de març en resposta a la sentència del 25% de classes en castellà.

Ocupació i reunió amb Gonzàlez-Cambray

Una representació dels sindicats de la comunitat educativa entraven aquest dijous a les dependències del departament d'Educació. Una protesta pel canvi en el calendari escolar que s'ha anunciat sense cap negociació prèvia.

La secretària general, Patrícia Gomà, es va reunir amb ells durant el mateix dijous i aquest divendres ha estat el torn del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Tot i les trobades entre sindicats i Educació, ja els van transmetre que l'avançament de l'inici de curs és una mesura que es mantindrà.

La reunió entre les dues parts ha durat aproximadament una hora i ha arribat després de dies de crítiques creuades

Tot i la negativa del Govern català, els representants dels treballadors reclamen que s'obri un procés real de negociació,  ja que, a diferència del que diu Cambray, defensen que l'avançament de les classes sí afecta les seves condicions laborals.

La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha afirmat que no desconvocaran ni un dels dies de vaga si la conselleria no entra a negociar sis punts: arribar al 6% del PIB en inversió, recuperar el poder adquisitiu, el calendari escolar, els nous currículums, el decret de plantilles, aconseguir una negociació real i la dimissió del conseller, l'estabilització del personal interí i laboral, l'FP pública i de qualitat i l'equiparació salarial. «No ens mourem d'aquí si no els negociem», ha manifestat a les portes de la conselleria.
Segura ha explicat que el calendari escolar ha estat la gota que ha fet vessar el got i el que ha «trencat» totes les relacions amb la part social. Ha acusat Cambray de tenir una actitud «prepotent i poc dialogant» i, fins i tot, «dictatorial». «Això no és democràcia», ha declarat.

Sobre el calendari en concret, ha insistit que s'ha fet la proposta sense negociar-la, el que ha considerat una actitud «impositiva». Els sindicats esperen rebre el suport de la resta de la comunitat educativa en aquesta mobilització ja que sostenen que els punts que reclamen afecten a tothom.

D'altra banda, afirmen que el canvi en el calendari sí afecta els seus drets laborals. Des d'ASPEC, Lucía Aguilar, ha reivindicat que el professorat està esgotat i no té perquè perdre més condicions laborals. Lorena Martínez, d'UGT, ha afegit que la conselleria no ha sabut concretar on haurà de treballar el personal que finalitza contracte el 30 de juny o el 31 d'agost i per això ha dit que amb l'avançament dels nomenaments no es garanteix tot.

Cambray defensa la mesura i no dimitirà

Des de l'anunci del canvi en el calendari escolar, han sorgit veus demanant la dimissió del conseller. Cambray ha respost clarament que no dimitirà i ha defensat la decisió de modificar el calendari escolar perquè és bona per a alumnes i famílies i «no afecta» els drets dels treballadors. A més, ha assegurat que aquesta decisió no s'ha pres de forma unilateral sinó que s'ha fet el mateix que anteriors ocasions, amb un «procés participatiu» un cop feta la proposta de calendari.

En aquest sentit, el conseller ha indicat que fa anys que existeix el debat sobre modificar el calendari i ha reiterat que el mateix Consell Escolar havia fet fins quatre informes dient que les vacances estivals eren massa llargues. Un cop presa la decisió, Cambray ha dit que sí es pot negociar el com i s'ha obert a rebre totes les propostes que facin per «millorar» el plantejament inicial. «Diàleg i mà estesa», ha afirmat. Per vehicular-ho, ha proposat la convocatòria d'una mesa sindical "quan vulguin".

Ha tornat a criticar però les formes dels sindicats. D'una banda, els ha acusat de no presentar-se a una reunió de la mesa sindical convocada per aquest dijous i ha afirmat que l'ocupació no està justificada. A més, ha rebutjat que la retirada del calendari sigui un punt necessari per poder continuar parlant i ha criticat que en la reunió d'aquest divendres no li han fet cap proposta concreta.

D'altra banda, ha expressat la seva sorpresa perquè durant la reunió no li han traslladat la voluntat de fer vaga, també al març, per la sentència del 25% de castellà.

Un cop més, el conseller ha defensat que per transformar el sistema educatiu català cal prendre decisions i ha considerat normal que hi hagi «resistències» al canvi.

Segona vaga que convoquen

La Intersindical-CSC, la COS i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat aquest divendres la comunitat educativa a fer vaga el proper 23 de març en resposta a la sentència del 25% de classes en castellà i «en defensa d'una educació pública i íntegrament en català».

Al seu parer, aquesta sentència és una «peça més de l'estratègia» de l'Estat contra «l'eix vertebrador dels Països Catalans, la llengua pròpia». Però a més, han criticat la Generalitat per donar com a resposta una «corrua de paraules buides». De fet, acusen el departament d'Educació de voler «liquidar» la immersió amb el nou decret d'ordenació dels ensenyaments.