Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Terrassa d'un bar

Es quadrupliquen els casos de Covid: Una ciutat de Catalunya estudia tancaments

L'índex de rebrot supera el llindar dels 1.000 a la capital de comarca

Crit d'alerta a Solsona per mirar de frenar el nombre de contagis de Covid-19 que, en els darrers dies, s'ha disparat. De fet, si la situació no es reverteix, l'Ajuntament no descarta demanar el manteniment de les mesures de confinament. En els darrers quinze dies, s'ha quadruplicat el nombre de casos i, només en l'última setmana, s'han registrat 55 casos nous.

L'índex de rebrot a la comarca supera els 700 punts, mentre que el de Solsona supera el llindar dels 1.000 (s'ha multiplicat per 30 en tres setmanes). Pel que fa a la taxa de reproducció, se situa en 1,42.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Cribratge massiu en un barri de Lleida per l'augment de casos

D'altra banda, el cribratge poblacional al barri de la Mariola de Lleida per detectar positius asimptomàtics de Covid-19 ha començat aquest dilluns a dos quarts d'onze del matí a la plaça Barcelona. Salut ha muntat dues carpes per fer les proves PCR arran de la detecció de brots en diferents famílies d'aquesta zona de la ciutat. A les proves estan cridats tots els veïns majors de 16 anys, especialment aquells que hagin pogut tenir contacte estret amb algun positiu.

La pluja no ha ajudat que a primera hora del dispositiu hi hagués una gran afluència de veïns, però les proves es faran fins a les 18.00 hores de la tarda. Al cribratge que es va fer dissabte a Mollerussa hi van participar 181 persones i no va sortir cap positiu.

«Lleugera millora en les dades» el primer dia sense confinament comarcal

Amb tot, les dades semblen millorar a poc a poc a Catalunya. L'informe de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat que inclou la resolució del DOGC assegura que «la lleugera millora en els indicadors epidemiològics i assistencials permet progressar, de manera controlada, en la flexibilització de determinades mesures». Tot i això, destaca que és necessari «mantenir el gruix de mesures de limitació d'activitats no essencials i de control de la interacció social».

Precisament Catalunya enceta una setmana marcada per la flexibilització de les restriccions, entre les quals s'inclou l'aixecament del confinament comarcal i la possibilitat de circular per tot el perímetre català sense estar subjecte a un nombre concret de bombolles de convivència. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar dissabte les noves mesures del Comitè Tècnic del PROCICAT, que han entrat en vigor aquest dilluns, fins al 3 de maig a la mitjanit.

El PROCICAT també va decretar el retorn a la presencialitat en l'àmbit de l'educació postobligatòria, és a dir, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i de grau superior.

En l'àmbit del comerç, es manté l'aforament al 30%, però s'elimina la restricció dels 800 metres quadrats (podran obrir tots els locals independentment de l'extensió) i també permet que els locals de restauració dels centres comercials tornin a obrir de 7.30 a 17.00 hores.

Les noves mesures restrictives també inclouen ampliar l'aforament d'activitats esportives i religioses fins al 50% i reprendre les activitats lúdiques infantils en espais tancats amb un aforament màxim del 30%. També s'obre la porta a celebrar esdeveniments i congressos en recintes firals, sempre que ho autoritzi prèviament el PROCICAT.

Quant al dret de reunió, es manté el límit màxim de sis persones, però s'elimina l'exigència que pertanyin com a màxim a dues bombolles de convivència. També es mantenen el toc de queda de les 22.00 a les 6.00 hores, la restricció horària de la restauració de 7.30 a 17.00 hores i el confinament perimetral de Catalunya.