EN DIRECTE

⚠ Alerta màxima a Catalunya pel fort temporal de vent

Els muntadors del Sónar confirmen que faran vaga a partir d'avui dijous

El col·lectiu de 'riggers', sobre la vaga: «substituir els vaguistes seria una posició irresponsable per part d'una empresa pública»
Els muntadors s'han declarat en vaga després de la negativa de Fira de Barcelona a voler negociar | Sónar 2018

 

Els muntadors especialitzats en estructures aèries, els quals són subcontractats per Fira de Barcelona iniciaran aquest dijous la vaga amb què van amenaçar la setmana passada, després de constatar que la institució «no ha volgut asseure's» per negociar les seves reivindicacions.

 

Segons ha reiterat aquesta tarda el seu advocat, Quim Español, l'empresa no ha entrat a la reunió de mediació a la qual havien estat convocades les parts en conflicte. «La vaga continua, desgraciadament, perquè Fira de Barcelona no ofereix res per intentar solucionar el conflicte i no tenim més remei», ha afirmat l'advocat.

 

Español s'ha referit a les «afectacions» que la vaga pot tenir en la celebració del Festival Sónar, però ha atribuït la situació a la «posició irresponsable» de Fira de Barcelona. A més, el col·lectiu consideraria «especialment greu» la possibilitat que se substituïssin els vaguistes per treballadors d'una altra empresa, i no ha descartat emprendre mesures si es dóna el cas.

 

Els muntadors de l'empresa UTE Rigging, l'empresa adjudicatària del servei a Fira de Barcelona, han confirmat l'amenaça i avui dijous iniciaran una vaga convocada fins al 20 d'abril perquè la licitació del servei «posa en perill» la continuïtat de la seva feina.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

Negativa de negociar per part de Fira de Barcelona

La decisió és ferma després del fracàs de la jornada de mediació que s'havia convocat aquest passat dimecres als serveis territorials del departament de Treball a Barcelona, i a la qual Fira de Barcelona ha fet acte de presència, però sense entrar a reunir-se amb el comitè de vaga i l'empresa concessionària del servei de 'riggers', segons l'advocat que assessora el col·lectiu de treballadors. A més, Español ha recordat que Fira «s'ha negat sistemàticament» a mantenir reunions amb el col·lectiu des del mes de febrer, que és el moment en què els treballadors van començar a plantejar quines serien les condicions de subrogació dels contractes de treball en la nova licitació del servei.

 

L'advocat ha reiterat que la vaga és l'única eina de què ara mateix disposa aquest col·lectiu, i ha apel·lat a la «responsabilitat» de Fira de Barcelona per resoldre el conflicte. «La vaga continua perquè l'únic ens polític amb capacitat de donar resposta a la situació és Fira de Barcelona», ha abundat el lletrat.

 

Des del col·lectiu han lamentat les afectacions que la seva mobilització pot tenir en la celebració del festival Sónar, amb el qual ha apuntat l'«absoluta vinculació» del col·lectiu, alguns treballadors del qual han muntat el festival «des del primer dia», ha dit. Però una vegada més ha apuntat al paper de Fira per desencallar el conflicte.

 

Sobre la possibilitat que l'ens pugui optar per contractar treballadors d'una tercera empresa per suplir els vaguistes, Español ha assegurat que «vulnerar el dret de vaga» els sembla una posició que no poden entendre «des d'una lògica de responsabilitat d'una institució pública», i ha dit que «hauran de prendre la decisió que correspongui» si això acaba succeint. «L'únic que pot fer és empitjorar el conflicte», ha subratllat.

 

Fira de Barcelona assegura que garantirà el Sónar tot i la vaga de muntadors d'elements aeris dels escenaris

Fira de Barcelona ha anunciat, en resposta a la vaga proclamada pels 'riggers', que garantirà que el Sónar se celebri «amb normalitat» la setmana que ve, tot i l'anunci de vaga per part dels treballadors de l'empresa encarregada del muntatge d'elements aeris dels escenaris de l'esmentat festival.

 

Fira de Barcelona garantirà la celebració del Festival «amb normalitat» | Sónar Festival

 

 

A través d'un comunicat, ha lamentat la falta d'acord per evitar el conflicte en la reunió de mediació celebrada aquest dimecres entre l'empresa UTE Rigging, que actualment ofereix aquest servei, i els seus treballadors. En aquest context, Fira de Barcelona ha afirmat que si finalment UTE Rigging no pot realitzar aquest servei, podrà contractar altres empreses per tal d'assegurar el muntatge, en aquest cas del Sónar, que tindrà lloc entre el 17 i el 20 de juliol als recintes de Montjuïc i Gran Via, una possibilitat, segons Fira, que ja està prevista en el contracte amb el proveïdor actual.

 

Així mateix, davant la petició d'aquest col·lectiu de 'riggers' d'incorporar al plec de condicions del concurs de licitació la possible subrogació dels treballadors actuals, Fira ha subratllat que «no ho pot fer, ja que tal exigència seria il·legal». Ha assegurat que, en un concurs públic, «tampoc es poden realitzar recomanacions en aquest sentit quan la llei no ho contempla, com és el cas, ja que podria plantejar un problema legal amb les empreses que puguin presentar-se al concurs, limitant la concurrència».

 

La institució ha assenyalat que vetllarà per tal que el muntatge del Sónar «es pugui realitzar amb normalitat i d'aquesta manera garantir la celebració d'un esdeveniment internacional tan important per a la ciutat».

 

El Sónar creu que alterar el seu calendari per la vaga dels 'riggers' "hagués representat" un "gravíssim perjudici"

Per altra banda, els organitzadors del Sónar han advertit en un comunicat que alterar el calendari del festival a causa de la vaga dels 'riggers' «hagués representat» un «gravíssim perjudici» per als «més de 2.000» treballadors i col·laboradors involucrats en el projecte, els «més de 120.000» assistents nacionals i internacionals, les organitzacions i serveis implicats i la mateixa ciutat de Barcelona.

 

Per això, Advanced Music informa que «haurà d'acollir-se» a les solucions relatives al muntatge d'estructures aèries d'escenaris que ha posat sobre la taula Fira de Barcelona per sortejar la vaga, que podria ser contractar una altra empresa que ho pugui fer. En aquest sentit, els organitzadors del Sónar recorden que Fira Barcelona «ha garantit» que el festival es durà a terme en les dates previstes, del 17 al 20 de juliol.

 

En tot cas, Advanced Music ha ofert la «plena disposició» a col·laborar amb les parts implicades i ha reiterat que dóna suport a la «necessitat de negociació» entre els 'riggers', UTE Rigging i l'entitat firal barcelonina. A més, a través d'un comunicat, també ha lamentat la falta d'acord per evitar el conflicte en la reunió de mediació celebrada aquest passat dimecres.

 

Els taxistes respectaran i s'adjuntaran a la vaga dels 'riggers' si finalment se celebra | CatalunyaDiari.cat

 

 

Els taxistes donaran suport a la vaga

El portaveu d'Élite Taxi, Alberto 'Tito' Álvarez, ha assegurat aquest dimecres que l'impacte del Sónar és superior al del Mobile World Congress i ha mostrat l'esperança que el conflicte laboral els treballadors contractats per la Fira pel muntatge del festival es resolgui. «Junt amb la Nit de Cap d'Any, és el millor esdeveniment de l'any amb diferència», ha subratllat Álvarez.

 

Tot i això, ha garantit que si els 'riggers' van finalment a la vaga els taxistes, la respectaran i hi donaran suport «com a treballadors que som» i perquè «ens hem de donar suport uns als altres».

 

També et pot interessar...