Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La contaminació va superar els nivells recomanats l'any 2018 a Catalunya

Tot Catalunya va superar l’any passat els límits de contaminació establerts per l’OMS

Cap comarca se salva del problema, segons indica un estudi d’Ecologistes en Acció. L’ozó de l’àrea de Barcelona, les autopistes i la zona industrial de Tarragona s’estén per tot arreu

La contaminació va superar els nivells recomanats l'any 2018 a Catalunya
La contaminació va superar els nivells recomanats l'any 2018 a Catalunya | Arxiu

 

Tota la població de Catalunya va respirar l’any passat aire contaminat que supera els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així ho indica un informe d’Ecologistes en Acció que constata que, tot i les abundants pluges caigudes durant l’any 2018, totes les comarques van patir aquesta situació.

Les principals fonts de contaminació a Catalunya són l’àrea metropolitana de Barcelona, la zona industrial de Tarragona i els grans eixos viaris del territori, però aquestes emissions s’estenen per totes les comarques i l’ozó troposfèric acaba arribant a zones rurals i molt allunyades dels grans nuclis urbans. 

La bona notícia de l’estudi és que els nivells de contaminació de partícules en suspensió, diòxid de carboni i diòxid de sofre, es van reduir, recuperant el descens iniciat l’any 2008 amb la crisi. L’informe d’Ecologistes en Acció ha analitzat les dades recollides en 800 estacions oficials de mesurament instal·lades per tot l’Estat, 135 de les quals es troben a Catalunya. 

Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona
Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona | Arxiu

 

Les pluges abundants no van servir per reduir l’ozó

Les abundants pluges que van caure durant gran part de l’any 2018 van contribuir força a millorar la qualitat de l’aire arreu de Catalunya, dispersant les partícules de millor manera al llarg de l’hivern. No obstant, segons aquest estudi, la calor prolongada de l’estiu va mantenir elevats els nivells d’ozó a tot el territori, reduint els efectes positius de les precipitacions. 

En aquest sentit, el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió (PM10 i PM2,5) van afectar la major part de la població de Catalunya, amb especial incidència a l'àrea metropolitana de Barcelona, que va tornar a incomplir el límit legal de NO2, així com al Port de Tarragona.

L'ozó troposfèric, però, és el contaminant que afecta més població, amb uns nivells que es mantenen estacionaris o, fins i tot, a l'alça. Això es deu a l'increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes, com ara les onades de calor durant l'estiu, com a resultat del canvi climàtic.

Tota la població i el territori catalans van estar exposats l'any passat a concentracions d'ozó perilloses per a la salut humana i vegetal, especialment a les zones rurals a sotavent de la ciutat de Barcelona i del pol químic de Tarragona.

Una de les solucions a la contaminació és l'augment dels carrils bici
Una de les solucions a la contaminació és l'augment dels carrils bici | Arxiu

 

Manca de plans de millora de la qualitat de l’aire

En aquest informe, Ecologistes en Acció recorda que els Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire són obligatoris per llei, denunciant que, en el cas de l’ozó, la Generalitat «fa anys que ve ometent» l’elaboració i aplicació d’aquests plans. «Es tracta d'una negligència que està posant en perill la salut de 5,8 milions de catalansi de la major part dels cultius i boscos del país», alerta l'entitat.

En aquest sentit, Ecologistes en Acció insisteix en què l’única manera de millorar la qualitat de l’aire és disminuït el trànsit rodat aplicant mesures com ara el peatge urbà o potenciar l’ús del transport públic, la bicicleta i anar a peu. L’entitat també demana declarar una àrea de control de les emissions del transport marítim al Mediterrani i adoptar una estratègia de residu 0.  

També et pot interessar...