Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L’agenda astronòmica del desembre, marcada per una superlluna el dia 22

Serà la tercera vegada que es produeix aquest fenomen enguany. A més, el dia 21 entrarem a l’hivern i també hi haurà una intensa pluja d’estrelles durant la primera quinzena

El dia 22 de desembre tindrem una superlluna
El dia 22 de desembre tindrem una superlluna | cedida

 

 

Malgrat el fred característic de les nits de desembre, valdrà la pena sortir a mirar el cel abans d’anar a dormir, ja que hi ha algunes cites astronòmiques imprescindibles al llarg de l’últim mes de l’any. El més destacable serà, sens dubte, la superlluna que tindrem el dia 22, coincidint amb l’última lluna plena de l’any i la primera de l’hivern. 

Segons fonts de l’Observatori Fabra de Barcelona consultades pel ‘Catalunya Diari’, es considera superlluna la lluna plena d’aquest desembre perquè pràcticament coincidirà amb el perigeu del mes, és a dir, el moment en què l’òrbita del satèl·lit es trobarà més a prop de la Terra. En el perigeu, la lluna es troba a tan sols uns 365.000 quilòmetres de distància del nostre planeta i es veu un 14% més gran i un 30% més brillant de l’habitual. 

És la tercera superlluna que veurem aquest 2018, ja que les dues primeres van ser els dies 2 i 31 de gener. Quan més es notarà la seva grandesa serà quan surti per l’horitzó, mirant cap a l’est, a les 17:28h  a Catalunya. Per observar-la no farà falta cap protecció, ja que es pot veure a simple vista. Tan sols haurem de creuar els dits perquè el dia 22 el cel estigui serè. 

Aquest desembre viurem l'última pluja d'estrelles de l'any
Aquest desembre viurem l'última pluja d'estrelles de l'any | Arxiu
 

Arribada de l’hivern el dia 21

Aquest mes de desembre també estarà marcat per l’arribada de l’hivern el dia 21 a les 22:22h de la nit. Deixarem enrere la tardor i ens endinsarem a la nova estació, la més freda de l’any, que s’allargarà fins a mitjans de març. Concretament, durarà 89 dies, convertint-se així amb el període estacional més curt de l’any. 

Fins que no arribi el dia 21, la llum del sol es seguirà escurçant entre un i dos minuts cada dia, arribant al seu mínim anual el dia d’entrada a l’hivern, quan tindrem tan sols 9 hores i 11 minuts de sol a Catalunya. A partir de llavors, les jornades aniran guanyant minuts de sol fins a l’arribada de l’estiu el juny, però fins després de les festes de Nadal no notarem l’allargament del dia.

Les grans pluges d'estrelles es poden veure també fora de l'època estiuenca
Les grans pluges d'estrelles es poden veure també fora de l'època estiuenca | Arxiu
 

L’última gran pluja d’estrelles de l’any

De cara a aquest desembre, mes en què es preveu que hi hagi menys precipitacions que les caigudes les últimes setmanes, viurem  la tercera i última pluja d’estrelles important de l’any. Serà la dels Gemínids  i tindrà lloc al llarg de la primera quinzena del mes, sent la més intensa de la tardor. El punt àlgid serà el dia 14 amb uns 120 meteors per hora. 

A més, al llarg d’aquests primers dies del mes es podrà veure a última hora de la matinada a l’horitzó, mirant cap al sud-est, Venus en el seu punt més brillant. Una imatge espectacular que convertirà el planeta en el tercer element més lluminós del cel després del Sol i la lluna.