Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la mítica fleca Girabal situada a Sant Andreu, a Barcelona.

Tanca per sempre el forn Girabal de Barcelona: obert des del 1909 i un trist final

El forn centenari, situat al barri de Sant Andreu, era catalogat com un dels establiments d'interès de la ciutat comtal

Qui dia passa, any empeny. Aquesta és, de fet, la màxima que han seguit al forn de pa Girabal de Sant Andreu des que van obrir l'any 1909. Quatre generacions de forners que han mantingut el forn a l'ordre dia fins que el còctel produït per la pandèmia i els preus abusius de Barcelona l'han fet explotar. 

Segons explica el TOT Barcelona, el 31 de juliol de 2022 el forn tancarà les seves portes per sempre. Enrere quedaràn 113 anys d'històries al carrer Servet, número 34.  

El forn, que compta amb la categoria d'establiment d'interès —per fer-nos-en una idea, és anterior a la Primera Guerra Mundial—, va ser fundat l'any 1909 per Bartomeu Girabal Plans. Des d'aleshores, quatre generacions familiars han mantingut l'establiment de peu. 

El 2020, però, tot va canviar. El fre que va suposar l'eclosió de la pandèmia va fer que, a la llarga, els propietaris del forn prenguéssin la decisió d'abaixar la persiana. I és que a l'augment dels preus de les matèries primes, malauradament, s'hi va sumar la davallada de clients. 

El lloguer inassumible 

I és que no només l'augment de les matèries primes ha fet que els propietaris del forn Girabal hagin pres la decisió de tancar-lo. El preu del lloguer també s'havia convertit darrerament en quelcom inassumible. 

Els propietaris ja no podien fer front al pagament del local, de 300m2, i finalment van decidir tancar-lo. 

Ara, tot tindrà un final el dissabte 30 de juliol, a les 20.00 hores. El comiat serà a la mateixa fleca. 

Amb el mític Forn Cabré de Reus al record 

Imatge del Forn Cabré, al carrer Ample de Reus
El Forn Cabré de Reus va abaixar la persiana el 31 de desembre de 2021 | Jordi Olària Gras

A 100 quilòmetres de Barcelona, a Reus, s'hi va produir fa pocs mesos una situació similar. El mític Forn Cabré, símbol gastronòmic de la ciutat, abaixava la persiana després d'un segle d'història. 

Al forn de la plaça del Víctor de la capital del Baix Camp hi van amassar pa quatre generacions diferents de la família al llarg de més d'un segle d'història. D'un dia per l'altre, però, el forn va tancar per a la tristesa absoluta dels veïns de la zona, que veien com se'ls escapava un altre dels negocis més mítics de la ciutat.