Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Representants d'UGT i del comitè d'empresa asseguts a la taula durant la conferència de premsa

Acusacions creuades entre Ajuntament de Reus i treballadors de la brossa

La plantilla alerta que la primera acció s'emprendrà la setmana vinent, i que podria no ser l'última

Representants d'UGT i del comitè d'empresa asseguts a la taula durant la conferència de premsa
El comitè d'empresa i UGT alerten de mobilitzacions i no descarten la vaga | Jordi Olària Gras

Tensió i malfiança entre l'Ajuntament de Reus i el comitè d'empresa del servei de recollida de brossa i neteja viària, així es podria resumir aquest dijous al matí. UGT ha convocat una compareixença per tornar a posar sobre la taula la situació que viu la plantilla i amenaçar, de nou, amb possibles mobilitzacions. El consistori local, per la seva banda, considera que és una mesura per pressionar a favor de l'empresa la reunió que convocada per demà i on es plantejarà la compra de 14 nous vehicles com a solució a la manca de maquinària.

[predef]reus-144[/predef]

El contracte de la recollida de brossa i neteja viària de Reus, amb uns 11 milions d'euros de pressupost anual, està prorrogat des de l'1 de gener del 2018. Després de dos anys, l'Ajuntament va redactar una nova licitació que va treure a concurs públic, licitació que ha estat impugnada. Aquesta impugnació farà endarrerir la nova contractació del servei fins al 2021 segons posava de manifest la CUP fa unes setmanes.

Els treballadors «escalaran» el conflicte

«Si no s'espavilen a comprar o llogar el material adequat, anirem al conflicte, i l'anirem escalant en funció de la resposta que ens donin per part de l'empresa i de l'administració, i el desescalarem en funció del que estiguin fent», ha sentenciat aquest dijous al matí Joan Llort, secretari general d'UGT a les comarques de Tarragona. «Les primeres mobilitzacions que farem seran la setmana vinent; el comitè de riscos laborals no permetrem que surti cap vehicle que no estigui en condicions», alerten.

L'anunci l'ha fet Ángel Martín de Sande, secretari general de sanejament urbà d’UGT a la demarcació de Tarragona. Avisa que, si la solució que es pugui plantejar la consideren «un pedaç», seguiran plantejant-se mobilitzacions, i no descarten la vaga, tot i que tampoc la posen directament sobre la taula actualment. Reclamen la compra o el lloguer d'entre 20 i 25 vehicles per poder fer front al servei. De Sande avisa: «donem quinze dies perquè s'asseguin Ajuntament i empresa i acordin la pròrroga».

Miguel Pérez, president del comitè d'empresa, explica que «exigim unes condicions mínimes de seguretat, eines adequades de treball, que es desbloquegi la negociació d'un conveni que va acabar l'any passat i que fa més de tres anys que està congelat, i exigim a l'empresa i a l'Ajuntament que es posin d'acord i donin sortida a la nova pròrroga sense data de caducitat».

El comitè d'empresa responsabilitza els tècnics municipals

El comitè d'empresa i UGT consideren incomprensible que un Ajuntament com el de Barcelona pugui treure a concurs aquest servei i rebi una trentena de consultes, i en canvi el de Reus no només resulti impugnat sinó que a més rebi «170 preguntes» sobre el plec de condicions. Llort sentencia que «volem fer entendre a la ciutadania d'on venen els problemes; no és culpa dels treballadors i treballadores, sinó d'una situació tècnica per part de l'Ajuntament, per no treure els concursos quan els pertoca».

Martín de Sande augura que «al maig el jutge decidirà si s'ha de fer un nou concurs, i tot indica que sí, i que ens n'anirem a l'octubre de l'any 2021 amb tot el material que tenim i que està obsolet». És per això que reclamen una nova pròrroga acordada entre Ajuntament i empresa per renovar el parc de vehicles, i que «si es torna a iniciar un nou procés de concurs, que es constitueixi una comissió de treball on estiguem representades les parts afectades per aquest desgavell».

Considera, de fet, que la responsabilitat s'ha de buscar a l'equip de tècnics municipals del consistori: «l'empresa d'enginyeria que estava contractada ja els va dir com s'havia de fer, i els tècnics de l'Ajuntament, en lloc de fer cas a l'empresa, van optar per fer-ho com ells van voler; les responsabilitats s'haurien de buscar a l'Ajuntament, al cos tècnic que ha fet el plec de condicions», declara.

Mariluz Caballero dempeus al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
El govern de Reus considera que els representants dels treballadors s'alineen amb els interessos de l'empresa | Jordi Olària Gras

El govern considera que el comitè s'alinea amb l'empresa

«Fa dies que l'Ajuntament de Reus va convocar una reunió amb la concessionària del servei per demà divendres, per abordar les necessitats plantejades; entenem la roda de premsa del comitè d'empresa com un acte per pressionar l'Ajuntament i escalfar la reunió de demà». Ha estat la valoració de la regidora d'Hisenda de Reus, Mariluz Caballero, que també defensa el personal municipal: «el plec de condicions ha estat preparat pels serveis tècnics de l'Ajuntament, validat pel departament de contractació, pels serveis jurídics i per intervenció».

Ha afegit, de fet, que el comitè d'empresa —representant de la plantilla— «s'ha posicionat a favor dels interessos de l'empresa concessionària Fomento de Construcciones y Contratas». Caballero ha anunciat que, precisament a la reunió de demà, s'ha de tractar la compra de 14 nous vehicles, que assumirà en part l'Ajuntament segons figura el contracte, però de la qual no n'ha desvelat el pressupost.

I aquest és un dels altres arguments per acusar el comitè de voler afavorir FCC: «l'empresa i el comitè són coneixedors i partícips d'aquesta informació, per tant, l'Ajuntament defensa i defensarà únicament els interessos i els recursos públics». Així doncs, apunta la regidora, la compareixença i l'anunci de mobilitzacions per part dels treballadors respondrien, principalment, a voler pressionar el consistori local de cara a la reunió de divendres.

«El contracte es compleix»

«Els impostos dels ciutadans de Reus han de servir, només, per costejar un servei de qualitat ajustat a les condicions del contracte vigent», ha volgut deixar clar Caballero. Recorda que «hi ha un contracte vigent en període de pròrroga que estipula quins són els serveis, els recursos necessaris i els preus per garantir un servei de qualitat a la ciutadania; l'empresa sap perfectament quins són els límits legals».

En aquesta línia, i dirigint-se a FCC, apunta que «l'empresa concessionària ha d'entendre que està subjecte a un contracte i que tota la negociació ha de respectar la llei». Els treballadors denuncien que el 60% dels vehicles de la flota no s'utilitzen perquè estan espatllats o obsolets, i que no tots els que es fan servir tenen les condicions adequades. Tot i això, Mariluz Caballero, preguntada per la premsa, ha considerat que «el contracte es compleix». Ha matisat que pot haver-hi situacions puntuals que s'hagin de resoldre, com és el cas dels 14 vehicles que, afirma, es volen adquirir per suplir les mancances actuals.

Tres de cada quatre vehicles no s'utilitzen o no estan en condicions

La denúncia principal d'UGT i del comitè d'empresa d'FCC a Reus és la manca de vehicles i maquinària, i l'efecte que això provoca a la plantilla i al servei. «Els treballadors han de fer un sobreesforç per fer la neteja d'aquesta ciutat, que es tradueix en treballar en males condicions, en condicions precàries, i amb un volum de baixes per sobreesforç i estrès d'entre el 10% i el 12%», denuncia Joan Llort, secretari general d'UGT a les comarques de Tarragona.

Martín de Sande apunta que «més del 60% dels vehicles no surten, i els que surten ho fan en condicions pèssimes». És habitual, assegura, que hi hagi vehicles que es recullin al taller, es prenguin a fer el servei i al cap d'una hora hagin de tornar al taller. «Estem treballant en unes circumstàncies lamentables», certifica el president del comitè, Miguel Pérez.

El nou contracte de la brossa preveu, segons Martín de Sande, més de 110 vehicles per al servei. L'actual, explica, més de 70, i d'aquests ja només n'hi ha una cinquantena, lamenta. «Hauríem de tenir un parc mòbil de més de 50 vehicles, d'aquests en tenim d'alta, i no vol dir que estiguin en les millors condicions, uns 25 vehicles», resumeix Pérez.

Una altra de les reivindicacions del comitè d'empresa és en relació amb el conveni laboral, que expliquen que FCC no vol ni començar a negociar fins que no s'aclareixi la situació actual. Indirectament també en responsabilitzen l'Ajuntament, a qui acusen de no haver redactat de manera adequada el plec de condicions i, per tant, d'haver provocat la situació actual en la qual l'empresa no vol negociar aquest conveni.