Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una persona ficant la targeta en un caixer i una rodona amb bitllets d'euro

Si t'equivoques amb una transferència, hi ha solució: el truc per recuperar els diners

Si els diners ja han arribat a la seva destinació, possiblement ens resultarà més complicat sol·licitar la devolució

Una de les operacions bancàries que més repeteixen els ciutadans són les transferències. Aquest mètode es fa servir per pagar factures, lloguers o saldar deutes amb amics. Però, en cas que es cometi un error en introduir les dades, sempre podràs recórrer a un truc concret per recuperar els diners.

Això sí, per això cal que aquest import no hagi arribat encara al compte del destinatari. Si fos així, ens resultaria més complexa aquesta devolució. Per evitar aquesta situació, els experts del comparador financer HelpMyCash.com han compartit un vídeo a Instagram amb claus per anul·lar la transferència.

Recomanen fer-les sempre «a la nit. Si t'equivoques de destinatari o d'import, tens molt més marge per cancel·lar-les», expliquen. Això és pel fet que hi ha una 'hora de tall', que és la franja en què les entitats executen aquestes transaccions.

En general es troba entre les 11.00 i les 20.00 hores. Incideixen que si es duu a terme aquesta operació a la nit i «t'equivoques, tens força hores per poder anul·lar-la».

Això sí, recorden que això no és vàlid per a les transferències que es facin entre un mateix banc, publica Cronista. Si això passa, el tràmit s'executaria de manera immediata, per la qual cosa no hi hauria marge de maniobra per fer modificacions.

Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets
Els experts sostenen que el millor és fer el tràmit a la nit | Ptnimages

Com anul·lar una transferència?

En el cas que els diners encara no hagin sortit del nostre ban,  existeix la possibilitat d'anul·lar la transferència. La gestió variarà segons el canal que triis per cancel·lar-la.

Tenim la possibilitat d'anar a una oficina bancària on comptarem amb la col·laboració d'un empleat. Comunica-li la teva intenció d'anul·lar l'operació emesa i aporta totes les dades necessàries sobre aquesta.

Si la sucursal amb què sols operar està tancada, sempre tindràs l'opció de recórrer al telèfon d'atenció al client del banc. Durant aquest tràmit, et sol·licitaran que facilitis la deguda informació sobre la transferència.

Avui dia, la majoria es decanta per fer-les per l''app' o mitjançant internet. Cada cop ens trobem més familiaritzats amb aquests sistemes. El procés d'anul·lació dependrà de cada entitat, però entrant a l'àrea personal del web o a l'aplicació del banc el podries resoldre.

Es poden recuperar els diners d'una transferència feta?

En principi no hi hauria d'haver problemes per recuperar els diners de la transferència. Una altra cosa ben diferent és quan l'import ja ha sortit del banc. Aleshores, el tràmit es farà més complex i no tindrem facilitats per cancel·lar-lo.

El primer que hauries de fer seria posar-te en contacte amb el destinatari dels diners i reclamar-li que et fes una transferència de tornada. Però, també es pot donar el cas que es negui a realitzar-la o que fins i tot no arribis a localitzar-lo.

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
Els bancs cobraran una comissió per anul·lar la transferència | GTRES

Si això passa, l'última opció que et queda és començar un procés interbancari. El teu banc serà qui s'ocuparà d'iniciar el contacte amb l'entitat del receptor. Ells hauran de demanar al seu client que procedeixi a la devolució d'aquests fons, encara que tampoc podran obligar-lo.

Com a mesura desesperada, es podria contemplar la possibilitat de recórrer als tribunals. Però, això ja seria una situació extrema. Has de saber que l'anul·lació de la transferència bancària no et sortirà de franc.

Els bancs solen cobrar comissions per l'execució d'aquest tràmit. La quantitat varia en funció de cadascun. Arriba fins als 30 euros en el cas de Banc Sabadell i Banc Santander. A BBVA ens cobraran 20 euros, mentre que CaixaBank ho eleva fins al 0,10%, amb un mínim de 36 euros.