Imatge d'una ambulància i personal sanitari

Els tests d'antígens, inclosos com a eina ràpida de diagnòstic i cribratge del coronavirus

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat ha actualitzat l''Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de la Covid-19'

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat ha actualitzat l''Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de la Covid-19' i ha decidit incloure-hi els tests d'antígens com a eina ràpida de diagnòstic i cribratge. 

Actualment es disposen de dues proves de detecció d'infecció activa, una de detecció d'antígens i una altra de detecció d'ARN viral mitjançant una RT-PCR o una tècnica molecular equivalent. 

Amb l'actualització de l'estratègia ara es recull la utilització de les dues proves en els diversos escenaris de diagnòstic i seguiment de casos i contactes.

L'objectiu, facilitar el diagnòstic

Segons el Ministeri, el principal objectiu és facilitar el diagnòstic i que es pugui fer com més ràpid possible per iniciar les mesures de control pertinents.  Amb aquestes proves es podrà fer front al previsible augment de necessitats diagnòstiques per l'increment d'infeccions respiratòries com la grip.

A més, han remarcat la necessitat d'establir circuits de diagnòstic per prioritzar en la realització de proves a les persones amb símptomes i les dirigides a l'estudi de brots en àmbits estratègics, com l'escola o centres sanitaris i sociosanitaris. Amb l'actualització de l'estratègia s'ha inclòs l'escurçament del període de quarantena per a contactes estrets a 10 dies des de l'inici de símptomes sempre que se n'hagin passat 3 sense símptomes.

 

Salut proposa reduir el nombre de persones en reunions socials

El Departament de Salut proposarà al Procicat reduir de deu a sis el nombre màxim de persones que poden participar en reunions socials a Catalunya. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ho ha anunciat aquest dimarts després de l'empitjorament de la situació de la pandèmia. Ha explicat que la proposta es portarà a la reunió del Procicat de dijous o divendres i que seria d'aplicació immediata en cas que s'acceptés. També ha apuntat que si la mesura no funciona, es retirarà.

Argimon també s'ha referit a la disminució de les quarantenes de 14 a 10 dies, i ha argumentat que confien que la mesura serveixi per augmentar-ne el compliment i reduir els contagis.