Foto d'un noi esperant en un aeroport i es veu un avió

Una treballadora de l'Aeroport de Palma s'enfronta a una multa de 200.000 euros per parlar català

La dona denúncia que la Guàrdia Civil va acusar-la de no passar un control de seguretat rutinari només perquè els va parlar en català

Paula Rotger, una treballadora de l'Aeroport de Palma de Mallorca —també conegut com l'Aeroport de Son Sant Joan—, s'enfronta a una possible multa  que podria ascendir als 200.000 euros per parlar català  després d'un control rutinari del protocol de seguretat. La Guàrdia Civil, que s'encarrega de les tasques referents a la seguretat,  l'acusa de posar en perill l'aeroport en negar-se, presumptament, a realitzar el control.

  

Els fets van tenir lloc la setmana passada quan Rotger es disposava a començar el seu torn de feina i en passar el control de seguretat el detector va sonar. Posteriorment, va ser escorcollada i va marxar a treballar. No obstant això, mentre assistia a una reunió, dos agents de la Guàrdia Civil van entrar a la sala i li van demanar que tornés a realitzar el control de seguretat rutinari. Rotger, que va acceptar amablement, va passar sense cap problema el control.

Un agent va denegar-li el pas i li va exigir parlar en castellà

Va ser quan va donar les gràcies i va acomiadar-se dels agents en català quan un d'ells, furibund, tal com relata el 'Diari de Girona', va reclamar-li que «parlés en espanyol» o no entraria a treballar. Així mateix, indignada, Rotger va contestar que ella podia parlar l'idioma que volgués i, en conseqüència, el guàrdia civil va denegar-li l'accés i la va acusar de no haver realitzat el control, que suposa la imputació sobre una presumpta infracció per posar en perill la seguretat de l'aeroport.

L'acusada, per la seva banda, ha denunciat l'agent per un delicte d'odi en exigir l'ús i no-ús d'una llengua determinada. Tanmateix, la demanda interposada per Rotger ha estat arxivada i serà recorreguda. La Guàrdia Civil, per al moment, no ha proposat cap sanció contra la treballadora, però la denúncia s'ha tramitat davant Navegació Aèria.

Més i l'OCB, de costat de la treballadora

En defensa de Rotger, 'Més per Mallorca' ha anunciat que presentarà una moció perquè el Parlament exigeixi les mesures pertinents i necessàries a la Delegació del Govern. Miquel Ensenyat, el portaveu de la formació, ha declarat que és una «discriminació lingüística amb una de les nostres llengües oficials i que a més li volen imposar una sanció del tot desgavellada».

Paral·lelament, l'Obra Cultural Balear (OCB) també lamenta els fets i demana explicacions a la Delegació assegurant que els cossos policials i de seguretat han de romandre en «absoluta neutralitat política i imparcialitat  i, en conseqüència, sense discriminació per raons ideològiques». L'entitat ha proposat una reunió amb els caps de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional perquè prenguin les mesures respectives.

També et pot interessar...