Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una simulació d'un asteroide dirigint-se a la Terra

Tres asteroides s’aproximen ràpidament aquest dimecres al planeta Terra

El més gran dels tres és tan gran com la piràmide de Kheops, a Egipte, arribant a mesurar fins a 120 metres de diàmetre, i es preveu que passi entre la Terra i la Lluna

Imatge d'una simulació d'un asteroide dirigint-se a la Terra
Imatge d'una simulació d'un asteroide dirigint-se a la Terra | NASA

 

Avui dimecres 24 de juliol, un total de 3 asteroides s’aproximen a la Terra. El més gran d’ells, anomenat 2019 OD, té un diàmetre de fins a 120 metres, l’equivalent a l’altura de la Gran Piràmide de Kheops.

L’objecte espacial que es desplaça a 19,17 km/s, s’aproximarà a uns 353.650 km del planeta terrestre, a una distància més pròxima del que separa la Lluna de la Terra (384.400 km).  Malgrat que l’asteroide passi més a prop que la distància de l’òrbita del nostre satèl·lit natural, no s’espera que representi cap perill pel nostre planeta, segons informa la NASA.

A part del 2019 OD, els altres dos asteroides, de mida més petita, tampoc representen cap perill, ja que passaran a una distància més llunyana a la Lluna. L’asteroide 2015 MH10 mesura fins a 53 metres de diàmetre i el 2019 OE fins a 110 metres de diàmetre.

Simulació d'un asteroide
Simulació d'un asteroide | ESA

Descartada la col·lisió d’un asteroide al setembre

L’asteroide 2006 QV89, que ocupava el setè lloc de la llista dels asteroides potencialment més perillosos pel risc d’impacte el pròxim 9 de setembre, no xocarà aquest any contra la Terra. Recents observacions realitzades el 4 i 15 de juliol per l’Observatori Austral Europeu a Xile, no han trobat l’asteroide a la regió del cel on hauria d’estar si es trobés rumb a la col·lisió amb el planeta.

Els astrònoms de l’Agència Espacial Europea (ESA), havien advertit que  el 2006QV89 tenia una probabilitat de xocar contra la Terra d’1 entre 11.428. Tot i això, en cas d’impacte, el xoc es produiria a 44.000 km/h i causaria una devastació similar a la del bòlid que va caure el 1908 a la Sibèria i que va arrasar una superfície de 2.000 km quadrats.

Observacions recents in extremis

Al llarg de la història astronòmica, s’han arribat a descobrir alguns asteroides a tan sols a unes hores que entressin a l’atmosfera terrestre. Fins a un total de 4 vegades ha passat aquest fet, totes durant els últims 11 anys. Un cas recent és el de l’asteroide 2019 MO, que va ser descobert per uns astrònoms a Hawaii. L’objecte en qüestió, va ser descobert a poques hores abans d’entrar a l’atmosfera i es va desintegrar a uns 380 km al sud de San Juan (Puerto Rico). Els altres 3 asteroides varen ser els 2008 TC3, 2014 AA i 2018 LA.

Un pequeño meteorito cayó el jueves en las costas de Almería

Asteroide entrant a l'òrbita terrestre | Archivo
Malgrat aquests fets, la NASA acostuma a tenir sota vigilància aquests tipus d’objectes espacials, els quals són estudiats per a determinar el seu pes, dimensions, velocitat, i per descomptat, la seva trajectòria. L’estudi d’aquests asteroides es realitzar a través del Centre per estudis d’objectes propers a la Terra (CNEOS) que, de manera freqüent, arriba a descobrir, a la setmana, gairebé 30 asteroides nous a l’espai.