Imatge aèria d'una part de les Illes Galápagos

Gran troballa a Amèrica: localitzen sota l'aigua 14 noves i importants espècies vegetals

El descobriment s'ha dut a terme a les Illes Galápagos, Equador, i mai abans s'havien localitzat aquestes espècies

Un grup d'experts ha trobat catorze noves espècies de líquens a les equatorianes Illes Galápagos, d'acord amb un estudi elaborat per un investigador associat a l'Institut Nacional de Biodiversitat de l’Equador (INABIO), ha informat recentment la institució.

Desenvolupat per Frank Bungartz, expert liquenòleg de la Universitat de l'Estat d'Arizona (EUA) i investigador associat a l'INABIO, l'estudi va analitzar 34 espècies de líquens presents a l'arxipèlag equatorià de les que assegura que catorze «són noves per a la ciència».

La investigació va comptar amb la participació de dos experts internacionals de la Universitat Nacional Australiana i de l'alemany Departament d'Investigació en Botànica i Evolució Molecular. En el marc de l'anàlisi, es van examinar més d'una trentena d'espècies de líquens dels gèneres Lecanora, Protoparmeliopsis, i Vainionora, per a l'elaboració de l'inventari de líquens de Galápagos.

Troballa rècord a l'Equador

Els experts afirmen que dues de les espècies noves són noves a Sud-Amèrica i set són nous rècords per a l’Equador. A l'arxipèlag de Galápagos la majoria de les espècies d'aquest grup creixen en l'escorça d'arbres, però algunes ho fan sobre la roca, precisa un comunicat de l'INABIO.

Els experts van registrar així mateix una espècie del gènere Protoparmeliopsis com a nova per a la ciència i dues espècies de Vainionora, una d'aquestes descrita com inèdita. En paral·lel, l'espècie Bryonora granulata Fryday és identificada com a nova a les illes. Les descripcions dels tàxons es van organitzar en sis grups diferents: Lecanora marginata, pallida, pinguis, subfusca i varia.

Així mateix, es van contrastar les dades en els herbaris coneguts com a H (Universitat de Finlàndia, a Hèlsinki), S (el Museu d'Història Natural Suec, a Estocolm) i B (el Jardí Botànic de Berlín), a més de mostres recents que alberga el CDS (Herbari de la Fundació Charles Darwin a Galápagos).