Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'exemplar de tortuga trobat a les Galápagos

Troben una tortuga que es creia extingida des de fa 100 anys a les Galápagos

L’animal fa unes mides gegants i els experts s’han endut una gran sorpresa perquè creien desapareguda aquesta espècie. La zona és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Imatge de l'exemplar de tortuga trobat a les Galápagos
Imatge de l'exemplar de tortuga trobat a les Galápagos | Govern d'Equador

 

Gran notícia mediambiental la que ens arriba des de les illes Galápagos, ubicades a l’Equador. En un context en què moltes espècies animals s’estan extingint o estan en risc de desaparèixer a causa del canvi climàtic, de tant en tant ens arriben informacions que ens fan agafar aire i que ens fan veure que no tot està perdut en aquest sentit. És el cas d’aquest punt de l’Amèrica del Sud, on s’ha trobat un exemplar de tortuga gegant que es creia extingida des de feia prop de 100 anys. 

Sota el nom científic de Chelonoidis Phantasticus, aquesta espècie ha estat retrobada a l’illa de Fernandina d’aquest arxipèlag equatorià per una expedició liderada per l’autoritat de Parcs de Galápagos i pel grup de Conservació de Galápagos, segons ha informat el ministre de Medi Ambient del país, Marcelo Mata. L’exemplar trobat és una femella adulta.

L’any 1906: l’últim cop que es va veure un exemplar d’aquesta espècie

Segons ha informat el mateix ministeri, les autoritats creien extingida aquesta espècie des de feia prop de 100 anys. De fet, l’últim exemplar vist d’aquest tipus de tortuga, també coneguda com a ‘tortuga de l’illa nòrdica’, va ser vist durant una expedició de l’Acadèmia de les Ciències de Califòrnia l’abril de l’any 1906.

Dibuix d'un exemplar d'aquesta tortuga desapareguda fa 100 anys
Dibuix d'un exemplar d'aquesta tortuga desapareguda fa 100 anys | Cedida

 

«Si bé es creu que s’havia extingit per les erupcions volcàniques de segles passats, hi ha hagut observacions que indiquen que encara en poden quedar algunes poques a l’illa», va explicar el grup de conservació a la seva pàgina web un cop es va fer oficial la descoberta de l’exemplar d’aquesta espècie.

Segons les últimes dades, a les illes Galápagos hi ha un total de 12 espècies de tortugues, incloent la recent retrobada Chelonoidis Phantasticus, donant com a resultat pràcticament una espècie per a cada illa de l’arxipèlag. Aquesta zona va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1979.