Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les universitats limiten els descomptes en la matrícula a famílies que han patit violència masclista

La normativa estableix que les víctimes només podran rebre bonificacions durant el temps que els seus agressors estiguin sota condemna

Tot i les queixes, no s'ha canviat la vinculació que tenen els terminis de condemnes penals amb els de les bonificacions | Cedida

 

La normativa del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), la qual regula les exempcions i descomptes de les matrícules a les universitats catalanes, ha decidit que a partir d'aquest curs posaria uns terminis «a la condició de víctima» de les dones que han patit violència masclista en l'àmbit familiar.  Fins al curs 2013-14, no s'havia aplicat mai un límit temporal en referència a quan s'havia patit aquesta violència, però ara la normativa ha posat alguns bastons a les rodes.

Anant en contra de les lleis de violència masclista estatal i catalana, que en cap cas preveu una limitació, el CIC sí que va establir un temps màxim per a cada cas. Segons la normativa vigent, les víctimes gaudiran de descomptes el temps de condemna a presó del seu maltractador. Si la condemna és  inferior a dos anys, la víctima podrà tenir aquesta condició durant  2 anys. Si la condemna es troba  entre 2 i 4 anys, la víctima mantindrà la condició  4 anys. En el cas que sigui més alta de 4 anys, correspondrà tant de temps com duri la condemna del maltractador.

La normativa pot portar a «interpretacions controvertides»

Segons ha pogut explicar Josep Maria Giménez, membre del Consell de l'estudiant de la Universitat de Lleida, aquesta vinculació que s'ha establert entre els terminis de les bonificacions i les condemnes pot portar a «interpretacions controvertides». Ha explicat que «la normativa indueix a pensar que com més hagis aguantat i més dura sigui la pena que han imposat al teu agressor, més víctima seràs».

A més, Giménez també ha lamentat que «no hi ha cap relació entre la situació socioeconòmica en què es queda una víctima amb la pena de presó que s'hagi imposat al maltractador», és a dir, l'únic requisit que es té en compte és el temps de la condemna, i en cap moment altres factors externs que sí que podrien influenciar.

Moltes dones víctimes estudien a la UOC, la universitat que es veurà més afectada per aquest canvi | CatalunyaDiari.cat

 

La UOC, de les universitats més afectades

Una de les universitats més afectades per aquest canvi ha estat la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ja que, tal com ha explicat la vocal del consell d'estudiants de la UOC, Dolors Romero, en aquesta universitat hi ha «el 53% de les víctimes de violència de gènere» que estudien en universitats catalanes. Assegura que és pel fet que sigui una universitat que es dóna formació a distància, i a aquestes víctimes normalment els va molt bé no haver d'assistir presencialment a les classes.

Però, l'afectació s'ha mostrat pel que fa al temps amb el qual poden acabar la majoria d'aquestes dones la carrera universitària. Normalment, no disposen de temps suficient per a finalitzar els seus estudis en els 4 anys que estan establerts, de manera que es matriculen de menys crèdits als quals corresponen cada any. Aquesta limitació de temps pot comportar problemes per a moltes d'aquestes víctimes, ja que pot portar que no puguin acabar la carrera perquè les seves bonificacions han arribat al seu temps límit.

Petit canvi en la normativa, tot i que minúscul

Davant totes les queixes que aquest canvi va comportar, el passat 24 de maig, el CIC va canviar la normativa altra vegada. Tot i el rebombori, l'únic canvi que es va dur a terme va ser l'ampliació dels documents que acrediten que es poden presentar per assegurar la condició de víctima de violència masclista per rebre l'exempció. Tot i aquesta ampliació, la limitació temporal pel que fa a la relació amb les condemnes hi segueix estant.

També et pot interessar...