Manifestació docents

Vaga de mestres i professors a les escoles públiques catalanes aquest dijous

Hi haurà un docent per cada quatre aules d'Infantil i Primària i un terç del personal a les llars d'infants

Els mestres i professors de les escoles i instituts públics de tot Catalunya estan cridats a la vaga aquest dijous, una mobilització convocada pels sis sindicats amb representació al sector que reclamen «revertir» les retallades  que consideren que els van imposar de forma «extraordinària». També reclamen  la millora de les ràtios, la reducció de dues hores als més grans de 55 anys, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, la consolidació del personal interí i la retirada del decret de plantilles.

Des de l'anunci de la vaga, els sindicats han negociat amb el Departament de Treball les reclamacions que, en total, sumen 240 MEUR d'inversió pel sector aquest 2019 i que consideren que s'haurien d'aprovar amb un decret llei. El Govern però, s'ha mantingut inflexible amb l'argument que sense pressupostos no es podien assumir els canvis  proposats per les organitzacions sindicals.  La mesura «irrenunciable» pels sindicats és la reducció d'una hora lectiva i recuperar la jornada anterior al 2010.

 

Serveis mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat els serveis mínims i ha establert que durant la jornada de vaga hi hagi un membre de l'equip directiu per centre, un docent per cada quatre unitats o aules per a l'alumnat d'Infantil i Primària (de 3 a 12 anys), «que és el que requereix una vigilància més acurada», i un terç del personal de les llars d'infants. Treball ha dictat que hi hagi un docent per cada tres aules en l'educació especial, i en aquest cas fins als setze anys.

Manifestació docents
El passat novembre la comunitat educativa ja va aturar la seva activitat per demanar també la revisió de les retallades   | CatalunyaDiari.cat

Manifestacions previstes a Barcelona i altres ciutats catalanes

Per aquest dijous  hi ha prevista una manifestació unitària a Barcelona, que sortirà des de la plaça Universitat a les 12 del migdia. A Girona i Tarragona s'ha convocat també una marxa al migdia, des de la plaça Pompeu Fabra i la plaça Imperial Tàrraco, respectivament, mentre que a Tortosa es preveu una concentració davant els serveis territorials d'educació, també al migdia. A Lleida, la concentració, davant els Serveis territorials, serà a les sis de la tarda.

Segons els sindicats, la situació és «greu»

Per als sindicats,  la situació de l'educació pública és «greu», i afirmen que respecte al 2010 hi ha 62.939 alumnes més per a només 329 docents més, i el pressupost del departament està per sota del 2010. Van assegurar que per tenir la mateixa capacitat de servei que el 2010 seria necessari contractar 7.200 docents més, i van tornar a exigir al Govern un decret llei per atendre les demandes del professorat i la comunitat educativa per «no perdre un altre any».

  

Aquesta és la segona convocatòria de vaga al sector de l'educació no universitària aquest curs, ja que el mes de novembre, la comunitat educativa ja havia aturat l'activitat el 29 de novembre per demanar també la reversió de les retallades  i assolir la inversió que fixa la LEC del 6%, cosa que suposaria 10.000 MEUR més del darrer pressupost, que va ser al voltant dels 5.500. 

També pots llegir...