muerdago

Vesc: les virtuts de la planta de la sort i l'amor

Descobreix totes les propietats i la força protectora que té aquest amulet per atraure la bona fortuna

Una tradició d'allò més antiga diu que, per Nadal, les persones que s'estimen s'han de fer un petó a sota d'una branca de vesc. Sigui com sigui, des de temps immemorials els druides saben quines són les virtuts màgiques i medicinals que té aquest vegetal, que no només són amoroses. Tot seguit, et revelem els beneficis que pot tenir el vesc.

Com és el vesc, la planta màgica de l'amor?

La planta que rep el nom científic de 'viscum album' és paràsita i de classe arbustiva. Consta d'un aspecte que fa que la puguem reconèixer sense gaire dificultats: entre les petites flors de tonalitats verdoses i groguenques i les fulles del mateix color que té, hi creixen unes baies petites de color verdós quan encara no han madurat que es tornen translúcides quan ja ho han fet, i canvien cap a un to més aviat groc o blanc.

Aquests petits fruits tenen un diàmetre que ronda els 10 mm i només consten d'una llavor, que a dins hi guarda una polpa viscosa. Però compte: la baia no és comestible, o sigui que no te la posis a la boca si sents curiositat.

El tret més curiós del vesc és que es tracta d'una planta parasitària: creix al damunt de les branques d'arbres variats, sobretot de fulla caduca —com ara àlbers i pomers—, tot i que també ho pot fer al damunt de determinades classes de pi. Per aquesta raó, no és estrany que el trobem en forma de mates frondoses  que pengen de diversos arbres, dels arbres dels quals és un paràsit.

Igualment, resulta interessant la seva manera de reproduir-se: els ocells es veuen atrets per la polpa viscosa de les baies, i aleshores procedeixen a separar-la del fruit i a refregar-la contra els arbres. D'aquesta manera, la llavor s'enganxa a l'escorça  i en comencen a sortir unes arrels que acaben penetrant dins de l'arbre, absorbint-ne la saba de tal manera que queda parasitat.

Les virtuts màgiques del vesc

Els druides, des d'èpoques ancestrals, recorrien a les virtuts màgiques del vesc, especialment per a la protecció. Era una planta que s'emprava a les llars com un amulet de protecció  amb l'objectiu d'allunyar els esperits dolents, d'assegurar la prosperitat i la felicitat a casa i de prevenir els estralls dels llamps a les llars.

Primer de tot, resulta curiós el gran nombre de llegendes que existeixen al voltant del vesc. A causa de la naturalesa que té, queda penjat dels arbres i no arriba mai al terra, i per aquesta raó antigament es pensava que era una planta que no pertanyia ni a la terra ni al cel. Des d'aquell moment, se li confereixen diverses qualitats esotèriques i màgiques.

Com a amulet protector, el vesc era un acompanyant per a les dones i per als homes des del moment en què naixien, perquè se situava al costat del bressol del nadó per tal d'oferir-li protecció contra les fades i els esperits dolents.

Els pobles de la cultura celta van ser pioners a l'hora de fer servir el vesc com a planta màgica, i ocupava una posició molt rellevant dins del Samhain, la celebració del solstici d'hivern, un precedent de l'actual celebració de Halloween. La tradició del cristianisme en va heretar l'ús màgic, i va tenir-la com un vegetal que ajudava a l'atracció dels bons auguris.

Actualment, el vesc ens ha arribat gràcies a les tradicions del paganisme, tot i que les seves utilitats màgiques han anat perdent força i únicament s'han concentrat en el seu rol per potenciar l'amor. La llegenda diu que si per Nadal una parella es fa un petó a sota d'una branca de vesc, estarà unida durant la resta dels seus dies.

Les virtuts medicinals del vesc

Els druides, entre els diversos usos ancestrals que tenia aquesta planta, la feien servir sobretot per guarir determinades malalties i per fomentar els embarassos entre les dones. Alhora, s'ha descobert que té un gran nombre de virtuts medicinals, i això fa que sigui un remei universal que contribueix, entre altres, a l'alleujament del dolor i a la lluita contra la hipertensió.

Als inicis de la cultura celta, els druides utilitzaven molt el vesc per a les pocions que confeccionaven| Horóscopo Mágico

1. Alleujar el dolor

Entre les diverses virtuts del vesc, una de les més conegudes és l'ús que té dins de les teràpies per combatre el càncer perquè, gràcies als seus trets —absorbeix alcaloides, mucílags, tanins, midó, quercetina i terpenoides—, contribueix als tractaments complementaris amb l'objectiu de contrarrestar els efectes colaterals de la radioteràpia i la quimioteràpia.

Per a la gent que no té cap malaltia es fa servir com a tònic general, i per als individus que se sotmeten a un tractament radiològic o químic els regula la son, els torna la gana, els equilibra la temperatura del cos, els estimula el sistema immunitari i els tonifica el metabolisme.

2. Propietats hipotensores

La fulla del vesc també té virtuts que han resultat ser favorables per al sistema circulatori. Per això, sovint s'aplica com un tractament que complementa el glaucoma o el despreniment de la retina, causat per la hipertensió dels ulls. Igualment, ha demostrat tenir propietats terapèutiques útils per lluitar contra els atacs epilèptics.

El vesc és un hipotensor potent que resulta indicat per als individus amb hipertensió arterial. Com que resulta més eficient si s'aplica per via endovenosa, preferiblement s'hauria de fer servir sota la supervisió del metge.

3. Altres aplicacions a nivell medicinal

De la mateixa manera, s'ha descobert que el vesc ajuda a enfortir el sistema immunològic, i això contribueix a fer que l'individu es pugui sentir més bé. A més, com a planta per a l'alleujament del dolor, també s'empra per mitigar el dolor relacionat amb la ciàtica, així com per reduir el cansament a la zona dels peus i les molèsties que es puguin sentir a les cames. 

Igualment, un cop triturades les baies del vesc, pot aplicar-se per al tractament de mussols i grans. Habitualment resulta beneficiós per tal de tractar la pell. Per últim, s'aplica igualment per a l'alleujament dels símptomes vinculats amb els càlculs renals. 

Encanteris i rituals

La planta màgica del vesc es troba present en determinats rituals que contribueixen a fer durar l'amor o a atraure la bona sort. De la mateixa manera, els seus poders màgics es poden fer servir cremant l'herba. Tens ganes de saber de quina manera? Doncs no deixis de llegir!

Existe la tradición de que las parejas se besen por Navidad bajo una rama de muérdago | Horóscopo Mágico
 

En quin moment es crema el vesc?

Al nostre país, la tradició anglosaxona de posar vesc a les cases quan és Nadal per cremar-lo a continuació s'ha anat estenent, tot i que molta gent no sap en quin moment s'hauria de cremar el vesc. Atenció, perquè si no es fa quan cal el seu poder podria tenir efectes perjudicials i promoure l'atracció de la mala fortuna.

Si vols que el vesc funcioni com un amulet per atraure els bons auguris i la bona fortuna, hauries de penjar-lo del llindar de la porta de casa teva durant l'època nadalenca, i la nit de Reis, que és el dotzè dia de les festes de Nadal, serà el moment per cremar-lo.

El ritual amb vesc per fer venir la bona fortuna

Sempre que et vingui de gust, pots dur a terme diversos rituals per atraure la bona fortuna, i el vesc t'ajudarà a aconseguir els teus desitjos. Ara bé, el més indicat és demanar els desitjos durant el Nadal per a l'any nou que començarà.

Com que el vesc és un vegetal sagrat, et caldrà fer la preparació d'un ritual d'adoració. Podries disposar un centre en un altar petit amb unes fulles de vesc, amb les seves baies. Encén una espelma verda i una altra que sigui daurada, per tal que simbolitzin l'esperança i també la riquesa. Mentre pronuncies una oració, crema diverses fulles: això farà que puguis allunyar la mala fortuna.

Per a l'any nou, demana tot allò que vulguis. Escriu al damunt d'un paper els desitjos que tinguis i, en el moment en què les cendres s'hagin refredat, col·loca-les dins d'un sobre amb els desitjos que hauràs escrit i acompanya-ho amb un xic de mel. Conserva les fulles de vesc que et quedin dins d'un sac de roba tancat amb un fil verd i diposita'l, juntament amb el sobre, en un cofre tancat. Aquest any tindràs molta sort!

El ritual amb vesc per atraure l'amor

Com a vegetal que potencia l'amor, si el fas servir per al ritual que et presentem a continuació la persona que t'estimes es fixarà en tu. Un diumenge, abans que arribi el migdia, encén un xic d'encens de vesc i pensa intensament en l'individu de qui t'agradaria atraure l'amor.

A través dels teus pensaments, caldrà que reprodueixis els atributs i les qualitats que té la persona en qüestió. Crema una mica de vesc i encén una espelma de color vermell mentre pronuncies una oració per demanar que aquell individu t'estimi. En el moment en què l'encens es consumeixi del tot, diposita les cendres dins d'un sobre en què també hi posaràs un paper amb el nom de qui vols que et faci cas.

Compte, però: per apagar l'espelma, no la bufis, perquè si ho fas l'individu en qüestió fugirà de tu. En cas que hagis fet tots els passos correctament, aviat tindràs una sorpresa ben agradable.

 

També et pot interessar...