Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Víctor Terradellas parla per primer cop després de les acusacions

Nega que la fundació hagi desviat diners per costejar el procés o despeses de Puigdemont a Waterloo

Víctor Terradellas sortint del Palau de la Justícia
Víctor Terradellas sortint del Palau de la Justícia en una imatge d'arxiu | ACN

El reusenc Víctor Terradellas posa «la mà al foc» per les finances de la fundació Catmón en relació amb les subvencions rebudes al llarg dels anys. Aquest matí ha passat pel programa El Món a RAC 1, on Jordi Basté l'ha entrevistat arran de les filtracions recents i de la seva situació jurídica, investigat des de l'any passat per l'activitat de l'entitat que presideix.

[predef]reus-144[/predef]

«Poso la mà al foc que les subvencions són legals, les hem justificat totes sempre que se'ns ha demanat; i li puc garantir que s'han fet pels projectes que tocava fer, tots», ha sentenciat com a resposta a les preguntes de Basté. «Estem tranquils, hem fet la feina per a la qual rebíem les subvencions», ha afegit Terradellas. El periodista de RAC 1 ha preguntat, llavors, per les despeses del president Puigdemont a Waterloo.

Terradellas ha insistit que, com a fundació, «poso la mà al foc que no hem donat ni un euro perquè el president Puigdemont pugui viure a Brussel·les o Waterloo, ni tampoc per a l'1 d'Octubre, ja m'avanço; no hem col·laborat en cap finançament». «Amb diners seus ho ha fet?», ha repreguntat Basté, «és que no en tinc», ha respost el reusenc. Ha fet incís en el fet que, tot i que la investigació oberta es fixa, específicament, en unes subvencions determinades, «nosaltres hem estat treballant per tothom» i, per tant, han rebut ajuts econòmics i col·laboracions d'un ampli ventall de partits i institucions, des d'Ajuntaments fins a l'Estat espanyol.

Víctor Terradellas durant la seva detenció l'any 2018
Imatge d'arxiu de Víctor Terradellas durant els escorcolls del 2018 | Cedida

La investigació arrenca amb el registre de les oficines de Catmón i Ingman el maig del 2018, que van suposar també la detenció i el posterior alliberament de Terradellas. La Policia Nacional no només va registrar les dependències de les entitats a Barcelona, sinó també un dels pisos que la fundació i el seu president tenen a Reus, al carrer de les Carnisseries Velles. Fa tot just quinze dies, en el marc del mateix cas, va ser detingut el secretari general de l'Esport de la Generalitat, Gerard Figueras.

Un dels indicis que investiga el jutge, segons s'ha pogut saber, seria el presumpte cobrament de 14.000 euros al llarg de cinc anys en concepte de publicitat institucional de la secretaria general de l'Esport. Igual que amb les subvencions cobrades de la Diputació de Barcelona, el magistrat sospita que podrien haver servit per costejar despeses de Puigdemont a Waterloo.

L'advocat de Terradellas, Francesc Sánchez, ha apuntat que va ser la Policia Nacional qui va efectuar el registre principal a Catmón «i s'ho van endur tot», també documents i objectes d'altres entitats que hi compartien seu. «I ho han passat a la Guàrdia Civil perquè no podien separar el gra de la palla; en el seu moment ja em vaig queixar que allò no era un registre, s'ho van emportar tot».

El reusenc Víctor Terradellas, en una imatge d'arxiu | Redacció

La llibreta sobre els comandaments dels Mossos d'Esquadra

Una de les filtracions sobre la investigació oberta que més impacte mediàtic ha tingut ha sigut una llibreta on, Terradellas, hauria classificat 45 comandaments del Cos dels Mossos d'Esquadra segons la seva afinitat amb el procés independentista. Aquesta llibreta s'hauria elaborat durant l'any 2016 quan, segons ha recordat el seu advocat, el president de Catmón ja no ostentava el càrrec de secretari de relacions internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya.

Terradellas afirma que «si aquesta llista existeix, la vaig fer per mi», i que aleshores com ara, el 56% de la població catalana, el volum que ell considera que és independentista, «estem preocupats perquè a tots ens agradaria tenir un cos de forces i seguretat de l'Estat com té l'Estat espanyol, i aquí hi havia una pregunta recorrent: Els Mossos estaran al nostre costat?». Ha insistit, de nou, que «sóc una persona particular i puc escriure el que vulgui».

El seu advocat, de fet, ha volgut deixar clar que el seu representat «escriu molt, ho escriu tot» però, tal com havia apuntat Terradellas, a títol particular. Per tant, aquesta llibreta, no hauria passat mai de ser un conjunt de notes personals. Per exemplificar-ho ha posat de manifest que l'actual comissari en cap dels Mossos d'Esquadra apareix, segons les filtracions, etiquetat com una persona poc afina al procés independentista.

En aquesta mateixa llibreta, segons les filtracions, hi hauria anotacions sobre patriotisme i determinació, capacitat de gestió i carisma; si l'oficial en qüestió provenia de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil o directament de la policia catalana; així com sobre la condició sexual d'algunes de les persones de major posició en la jerarquia del cos. Preguntat específicament per aquests comentaris, Terradellas ha insistit que, en cas que la llibreta existeixi, «posaria la mà al foc que no he fet mai cap apreciació com aquesta».

Diversos agents, en finalitzar l'escorcoll de l'any 2018 a Reus | Miguel Cabrerizo

Les relacions internacionals

Sigui a través dels projectes de la Fundació Catmón, sigui a través del secretariat de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas admet haver viatjat per tot el món establint les relacions necessàries per a cadascun dels dos propòsits. Aquesta branca de la seva activitat també s'ha posat en entredit darrerament, amb acusacions d'arribar a tenir contactes amb l'entorn de Vladimir Putin.

Durant l'entrevista d'aquest matí a RAC 1, Basté li ha preguntat per alguns dels missatges que s'haurien filtrat des de la investigació policial en marxa. Els missatges situarien Terradelles com un dels homes forts del president Puigdemont a l'hora d'aconseguir suport internacional a la independència de Catalunya. «Tothom sap que no hi ha suport internacional de cap manera fins que no demostres que vols allò que dius que vols; no hi haurà cap país del món que es mulli si tu no t'has mullat fins al fons», ha apuntat el reusenc.

Ha insistit que «mai» ningú li va demanar que busqués suports a la independència de Catalunya, tot i que sí que explicava la situació catalana a les persones amb qui es reunia i li demanaven, a títol personal. El que sí que havia dit a l'aleshores president català era que no convoqués eleccions. Ha valorat la proclamació i posterior suspensió afirmant que «el manual de la independència diu que no pots fer una proclamació i una suspensió, perquè l'Estat espanyol no negociarà mai».

Un dels contactes que s'ha posat sobre la taula és el que Terradellas hauria tingut amb l'exdiputat rus Serguéi Markov i amb qui, segons les filtracions, hauria negociat un reconeixement de Rússia a la República de Catalunya a canvi que el govern català reconegués la condició de territori rus de Crimea. De nou, Terradellas i el seu advocat han insistit que, encara que això s'hagués pogut produir, hauria estat a títol personal, ja que el reusenc no ostenta cap càrrec públic.

Vladimir Zhirinovsky i Víctor Terradellas
A Terradellas (dreta) se l'ha situat com l'home de confiança de Puigdemont per contactar amb Vladimir Zhirinovsky (esquerra) | Catalunya Diari

Joan López Alegre i l'activitat de Terradellas a Rússia

Al final de l'entrevista s'han incorporat els tertulians d'avui d'El Món a RAC 1, entre els quals Joan López Alegre, exdiputat del PP al Parlament de Catalunya i número dos del partit a les eleccions generals del mes d'abril. López Alegre ha recriminat a Terradellas que, segons les filtracions, s'hagués reunit amb Vladimir Volfovich Zhirinovsky, a qui ha definit com «un fatxa rus».

Alguns dels documents que hauria trobat la investigació policial segons aquestes publicacions anirien suposadament dirigits a aquest líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia. Un dels documents, s'afirma, el convidaria a presenciar la sessió parlamentària que havia d'aprovar la Declaració d'Independència. López Alegre ha preguntat a Terradellas com es podia dirigir dient «sabem de la gran posició de defensa dels drets democràtics...» a algú que és homòfob i que aposta per polítiques en aquesta línia.

El tertulià ha acabat recriminant-li que «durant tota l'entrevista no s'ha recordat de res, potser s'ha fotut en un xarco». Ha suposat l'únic moment de pujada de tensió de l'entrevista, que Basté ha intentat calmar per permetre que Terradellas respongués. Aquest no ha confirmat l'existència d'aquests documents, però ha respost que tots els països del món es mouen segons els seus interessos, i ha recordat que el Regne d'Espanya té tractes amb l'Aràbia Saudita. Ha acabat per apuntar que «igual fins ara hem vist un món escorat a Occident, potser d'aquí a poc veurem un món escorat a Orient».