Els polítics presos a Lledoners van rebre una trucada per vídeo que va crear una rebel·lió dins de la mateixa presó, segons explica Laura Borràs, de Junts per Catalunya. El causant de l'alteració va ser Carles Puigdemont, que va poder comunicar-se amb els seus companys divendres passat.
«Felip VI serà l'últim Borbó que abusi dels catalans». Aquesta va ser una de les frases que l'expresident, des de Bèlgica, va assegurar a Oriol Junqueres i la resta de polítics presos. La conversa, doncs, va fer saltar les alarmes entre els murs del centre penitenciari.
Els funcionaris asseguren que la directora de la presó va facilitar el procés
Segons expliquen funcionaris de la presó barcelonesa al Confidencial Digital, la notícia ha volat a l'interior de la presó. Tot i ser una dosis d'adrenalina i esperança pels presos, la intervenció de Puigdemont no ha estat tan bona notícia pels funcionaris i treballadors del centre penitenciari. Els funcionaris afirmen que «aquesta conducta podria provocar una denúncia per col·laboració amb delinqüents». Ells culpen directament a la directora de Lledoners, Susana Gracia, per haver facilitat aquest procés.
Afirmen que Gracia s'ha saltat «tots els procediments possibles» a l'hora d'autoritzar la trucada de Puigdemont. Una comunicació d'aquesta mena, asseguren que «amb la llei a la mà, hauria d'estar prohibida». Recorden, de fet, que l'expresident és un «fugit de la Justícia» i, per tant, «no hauria de poder contactar amb presos condemnats pels mateixos delictes que ell». Fan la comparació amb altres exemples de presos: «És com si a un líder del narcotràfic que està fugit se li permet parlar amb els empresonats del seu clan».
«Som la riota de companys de Catalunya i la resta d'Espanya»
Els funcionaris de Lledoners pensen que la videoconferència de Puigdemont significava molt més que una simple conversa, ja que a més de vulnerar la llei, la presó ha deixat els seus treballadors «venuts» davant la resta de presos.
Tant funcionaris com interns es queixen dels privilegis dels quals Junqueres i la resta de polítics disposen. La videoconferència és només un exemple. «L'ocorregut aquí amb la videoconferència no ha passat mai a cap presó, el que ens converteix en la riota de companys de Catalunya i la resta d'Espanya». Tot això, insisteixen, és perquè Susana Gracia ha «invalidat» les labors de control i el registre dels funcionaris encarregats de les Comunicacions de la presó. Afirmen que s'ha saltat el procediment habitual i l'han «pontejat» de forma evident.
Els presos tenien prohibit contactar amb Puigdemont
Cada empresonat disposa de deu números de telèfon als quals se'ls permet rebre trucades o conferències. Tot i això, i «com és lògic», cap dels polítics condemnats podia tenir el número de Puigdemont a la seva llista, ja que tècnicament no estaven autoritzats per parlar amb ell.
Tot i les prohibicions, la trucada es va realitzar. La direcció de la presó i la conselleria de Justícia de Govern ho van permetre, saltant-se els procediments habituals en aquests casos: «Finalment, qui ho autoritza és la Generalitat, que ha llençat per terra el treball dels companys de Comunicacions. Per a què estem utilitzant aquestes mesures de control i registre si després la conselleria fa el que vol?».
Els polítics presos organitzen campanya electoral dins la presó
La videoconferència de Puigdemont és només un dels exemples de les diferents queixes que funcionaris i interns han denunciat sobre els privilegis dels polítics presos. Ambdues parts no entenen com i per què poden seguir organitzant mítings tant dins com a fora de la presó.
Fora del centre, les concentracions no han cessat i s'han realitzat amb la «permissivitat» dels Mossos d'Esquadra i la Generalitat. Dintre de la presó, per la seva part, els polítics segueixen tenint els seus actes de campanya pocs dies abans de les eleccions generals del 10-N. En relació amb les eleccions, les fonts també asseguren que «els presos que vulguin votar ja ho han fet», i que van tenir fins al dia 24 per demanar el vot.