Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro

Xec de 525 € per a pensionistes: l'ajuda de l'Imserso que es pot cobrar aquest any

Coneix els requisits per sol·licitar un xec vital per a milers de pensionistes

És de domini públic que aquelles persones que reben de l'Imserso una pensió no contributiva no estan per a gaires despeses. Per això, se'ls ofereixen certs complements per ajudar-los en el dia a dia.

Estem parlant d'uns pensionistes als quals els pot costar arribar a final de mes. Ara hem sabut que l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) ha obert una nova convocatòria. Una és perquè aquests pensionistes puguin demanar l'anomenat complement per lloguer .

Aquest abonament no és tan conegut com tots ens pensem i la seva quantitat és de 525 euros anuals. Sobretot, l'objectiu d'aquest abonament és ajudar les persones que ho estan passant pitjor a nivell econòmic.

L'abonament de 525 € per als pensionistes que viuen amb més dificultats

L'any passat, aquest abonament va ser ingressat a 23.453 pensionistes. Cal ressenyar que un 60% d'aquesta quantitat va ser destinada a les pensions no contributives de jubilació i el restant percentatge a aquelles d'invalidesa.

Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro
Aquells pensionistes que cobren menys es poden acollir a aquest xec | Getty Images, Pressmaster

En aquest cas, parlem d'un pagament únic de l'Imserso i que aquest any ha pujat fins a 525 euros. Això sí, si vols accedir-hi has de saber que només és accessible per a aquells titulars d'una pensió no contributiva que visquin de lloguer i que compleixin aquestes premisses.

Requisits per demanar el xec de l'Imserso per al lloguer

En primer lloc, ha d'estar reconeguda la pensió de jubilació o invalidesa en l'opció de no contributiva, tant a la data de la sol·licitud com a la resolució. A més, no pots ser propietari d'un habitatge.

Has d'haver signat un contracte de lloguer d'un habitatge. A més, no pots tenir cap mena de relació conjugal de parentiu amb l'arrendador, almenys fins al tercer grau. Tampoc es permet formar una unió estable a l'habitatge quant a la relació d'afectivitat.

Al seu torn, el domicili habitual ha d'estar fixat en un habitatge llogat. La vigència de lloguer ha de tenir un any o més. A més, has d'haver viscut en aquesta mateixa llar almenys els 180 dies previs a la data de la petició.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
Si ets un pensionista que vius de lloguer, pots beneficiar-te d'aquest abonament | Photobyphotoboy

Així mateix, has de saber que si al pis on vius hi resideixen dues o més persones amb una pensió no contributiva, només podràs accedir al bo el titular del contracte d'arrendament.

Així pots fer la sol·licitud del complement per lloguer

Per demanar aquesta ajuda al lloguer, només cal entrar a la pàgina web de l'Imserso i t'ofereixen tota la informació que necessites. Fins al 31 de desembre del 2023, podràs accedir a aquesta sol·licitud. Cal recordar que el termini va començar l'1 de gener d'aquest any i dura tot l'any natural.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Com a dada a destacar sobre aquest complement, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 va indicar que l'any 2022 es van desemborsar 12,3 milions d'euros en aquest xec.

L'article 8 del Reial decret 1191/2012, de 3 d'agost, diu el següent. «Es meritarà anualment en la quantitat fixada i s'abonarà en un únic pagament, que serà festiu amb anterioritat al 31 de desembre de l'any que correspongui».

Alhora, el Ministeri ha deixat clar que aquells sol·licitants que no hagin pogut cobrar encara l'abonament dins el termini  i en la forma escaient, serà ingressat aviat. Ho faran efectiu com a molt tard «en el primer semestre següent a la data indicada».

«El pagament del complement per lloguer als pensionistes no contributius s'ha articulat amb l'elaboració de cinc nòmines de pagament. Són específiques i extraordinàries, abonades els mesos d'abril, juny, setembre i desembre de 2022 i març de 2023», diu el text del govern.