Imatge d'una pedregada a Granollers, al Vallès Oriental

Vídeos impressionants: Primera nevada al Montseny, pedregades i estralls pels aiguats torrencials de la tarda

La traca final de fortes tempestes ha escombrat especialment la Catalunya Central, el Vallès Oriental i el Maresme

Quin espectacle a nivell meteorològic aquesta tarda de dimecres, 14 d’octubre, amb una forta traca final de tempestes i aiguats en diverses comarques. La línia de tempestes ha escombrat especialment zones de la Catalunya Central i, posteriorment, ha afectat el Vallès Oriental i el Maresme, on els patacs d’aigua han estat importants amb fortes pedregades o calamarsades, aiguats torrencials amb molta pluja en poca estona, espectacle de llamps i tronsventades, baixada brusca de les temperatures  amb ambient d'hivern  i una calabruixada i posterior nevada al Montseny, la primera de la temporada i que ha deixat un paisatge ben blanc. De fet, és el primer cop aquesta tardor  que neva  fora del Pirineu. 

La línia de tempestes ha circulat amb molta rapidesa i no ha deixat grans quantitats de precipitació, la majoria de registres entre 5 i 15 l/m², però ha fet molt soroll en plena hora punta en què molt agent tornava cap a casa de la feina, causant inclús algunes incidències, especialment per petites inundacions o caiguda de branques. També ha plogut a més zones, però fora d’aquesta àrea, destaca l’impressionant del rogent dels núvols de tempesta just a la posta de sol. 

Destaca especialment la nevada al Montseny, on la cota de neu s’ha desplomat un cop ha començat la tempesta i el calabruix ha donat pas a la neu. Un paisatge hivernal que arriba abans del que tocaria. Aquestes són algunes de les espectaculars imatges dels forts aiguats: 

El pas de les  fortes tempestes ha coincidit amb la  posta de sol  i això ha provocat que hi haguessin imatges impressionants aquest vespre a molts punts, des del Vallès fins a Barcelona, passant pel Maresme i la Catalunya Central, per exemple. 

Brusca baixada de la TºC

El pas de les tempestes ha provocat una baixada molt brusca de les temperatures i, de fet, als llocs on ha plogut amb ganes aquesta tarda han caigut per sota dels 10º, inclús apropant-se als 5º. Destaquen els 5º de Castellnou del Bages, els 7º de Parets del Vallès, els 5º de Dosrius (Maresme) o els 2º de Viladrau (Osona). De fet, aquest vespre la majoria de comarques de Girona i del nord de Barcelona es troben per sota dels 10º amb ambient pràcticament de ple hivern.

De fet, al Ripollès, on hi ha precipitat tot el dia, la majoria de termòmetres estan per sota dels 5º, on la cota de neu també s’ha desplomat fins a gairebé els 1.000 metres, localment per sota, amb un paisatge que ha quedat completament blanc a les cotes mitjanes, situació que s’ha repetit en altres punts del Pirineu i Prepirineu, sobretot de la Cerdanya, així com nord del Solsonès o del Berguedà. És la primera nevada oficial de la temporada fora del Pirineu. Consulta aquí les imatges de la nevada al Pirineu.

Més calma, però compte amb el fred

De cara a les properes hores, encara poden caure alguns ruixats entre Barcelona i les comarques de Girona, així com al Pirineu, però ja de caràcter més feble i amb tendència a marxar. De fet, la nit serà molt més tranquil·la i haurem d’estar atents a les temperatures, ja que seran molt baixes per l’època la primera matinada i ens haurem d’abrigar de valent a primeres hores dijous, amb glaçades que sortiran per primer cop del Pirineu. Consulta aquí la previsió meteorològica per a les properes hores.