Les onades de calor al juny són 10 vegades més freqüents pel canvi climàtic

Un estudi de l’Aemet apunta que aquests episodis passaven cada 100 anys als anys 80, però que actualment n’hi ha cada 10 anys a Catalunya el primer mes oficial de l’estiu

Les onades de calor són cada vegada més freqüents pel canvi climàtic
Les onades de calor són cada vegada més freqüents pel canvi climàtic | EFE

Dades molt preocupants les que ens arriben d’un estudi de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) que apunta que les onades de calor al juny són cada vegada més freqüents a Catalunya. En concret, aquesta investigació afirma que aquests episodis extrems els primers dies oficials de l’estiu, com el que vam viure la setmana passada, són 10 vegades més probables que fa 30 anys.

En aquest sentit, als anys 80 les fortes calorades al juny tenien lloc cada 100 anys de mitjana, però actualment succeeixen cada 10 anys. Un augment d’aquests episodis que té el seu origen en el canvi climàtic fruit de l’escalfament global del nostre planeta, segons indiquen les dades de l’estudi. Precisament, això confirma una realitat cada cop més consolidada.

Anàlisi de les masses d’aire en altura

El treball de l’Aemet s’ha basat, principalment, en l’anàlisi de les masses d’aire que han arribat en altura a la península Ibèrica durant els mesos d’estiu. En concret, la temperatura que s’ha estudiat és la registrada a 1.500 metres d’altura, o el que és el mateix, a 850 hPa. Per determinar si les masses són més càlides del normal, s’han pres com a referència els 22º a les 12:00h UTC a aquesta altura i el llindar dels 24º en el mateix punt, que es tradueixen a gran part del país en 35º i 40º, respectivament. 

D’aquesta manera, s’ha pogut determinar que els períodes càlids (22º a 1.500 metres d’altura) han passat de tenir lloc cada 30,8 anys al 1980 a 3,7 anys actualment, mentre que les onades de calor (24º a 1.500 metres d’altura) succeïen un cop al segle i ara passen cada 10 anys. 

Segons l'estudi, aquest augment de la freqüència d'arribada de masses d'aire molt o extremadament càlid, i també l'augment de la seva àrea d'influència, durant els mesos de juny i setembre, o fins i tot al maig, «és coherent amb les bases físiques que regeixen els processos de canvi climàtic».

Les temperatures han superat els 43º aquests dies a Catalunya
Les temperatures han superat els 43º aquests dies a Catalunya | Arxiu

 

La històrica onada de calor d’enguany corrobora l’estudi

L’estudi s’ha donat a conèixer just quan sortim de la històrica onada de calor de la setmana passada que va batre molts rècords a Catalunya i a mitja Europa. De fet, aquest episodi ha estat el més càlid de tots els que han tingut lloc en un juny, almenys, des de l’any 1979, tot i que en alguns punts no es recordava una calorada d’aquesta magnitud en tota la història.

En aquest sentit, destaca el fet que la diferència de la temperatura mitjana de les masses d’aire que han arribat els anys 2010 i 2019 a la península i les que van arribar al llarg de la dècada dels 80 és de 1,3º superior. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari