La pluja d’estels dels Aquàrids aquest cap de setmana marca l’agenda astronòmica del maig

Aquest fenomen està considerat com una de les millors pluges d’estrelles de l’any i es podrà veure amb claredat al cel. La Lluna plena del mes no arribarà fins el dia 18

La pluja d'estrelles dels Leònids arriba aquest cap de setmana | Arxiu

Aquest cap de setmana tenim una cita amb el cel, ja que arriba la pluja d’estels dels Aquàrids, considerada una de les millors d’aquest any per les seves característiques. Aquest esdeveniment, que viurà el seu punt àlgid la nit del 5 al 6 de maig, marcarà l’agenda astronòmica d’aquest mes.

Precisament, aquest diumenge, 5 de maig, està prevista la Lluna nova del mes, cosa que permetrà que, si la meteorologia acompanya (i sembla que serà així), es vegi la pluja d’estels amb molta claredat i precisió, ja que la foscor al cel serà absoluta i, fora d’àrees urbanes, no hi haurà cap potent llum que impedeixi gaudir d’aquest fenomen.

La nit de diumenge a dilluns, el punt àlgid de la pluja, es podran veure al voltant de 30 meteors per hora, segons informen els astrònoms. Les pedres de foc creuaran el cel de nord a est i tindran el seu punt de partida a la constel·lació d’Aquari mirant a l’infinit, però el seu origen real és el cometa Halley, que no es tornarà a veure al nostre sistema fins l’any 2062, però les seves restes ens deixen cada mes de maig aquest espectacular fenomen. 

Imatge de la superlluna vista des del Moianès
La Lluna plena serà el dia 18 | MeteoMoià

 

La Lluna plena de maig arribarà el dia 18

Si aquest cap de setmana no hi haurà Lluna al cel perquè arriba a la seva fase nova, això vol dir que encara tardarem uns dies a veure-la brillar en la seva plenitud. Això serà el dia 18 de maig, quan està previst que el satèl·lit arribi a la seva fase plena, concretament a les 23:09 de la nit d’aquell dissabte.

Pel que fa a la llum solar, seguim amb pas ferm cap al solstici d’estiu a mitjans de juny. D’aquesta manera, el dia se seguirà allargant aquest mes de maig amb, aproximadament, dos o tres minuts més de llum solar cada dia que passi. El solstici estiuenc, el 21 de juny, tindrem el dia més llarg de l’any amb 15 hores i 11 minuts de Sol. A partir de llavors, el dia s’anirà escurçant gradualment.


Comentaris

envia el comentari