IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 El govern espanyol demana al Congrés prolongar l'estat d'alarma durant sis mesos

Santa Cristina d’Aro col·loca trampes per acabar amb les vespes asiàtiques

El municipi impulsa aquesta prova pilot que consisteix en atrapar el nombre més gran de reines d’aquestes abelles per evitar que facin nius nous i neixin nous exemplars

Imatge d'una de les trampes contra les vespes asiàtiques
Imatge d'una de les trampes contra les vespes asiàtiques | ACN

   

L’expansió de la vespa asiàtica per tot Catalunya no té aturador i preocupa molt a tots els ajuntaments, ja que es tracta d’una espècie invasora que devora a les autòctones. Per aquesta raó, s’intenta lluitar contra aquesta plaga amb diverses iniciatives i accions. L’última l’ha posat en marxa el municipi de Santa Cristina d’Aro, al Baix Empordà, consistent en col·locar trampes per a vespes asiàtiques per tot el municipi, incloent les urbanitzacions. 

Les trampes col·locades formen part d’una prova pilot que consisteix en captar el màxim nombre de reines de les vespes asiàtiques per evitar que facin nius nous. En concret, les trampes són una ampolla de plàstic amb un líquid d’origen natural que atrau aquests animals, que queden atrapats al seu interior.

El consistori ja compta des de fa anys amb un equip especial per eliminar nius d’aquestes abelles. Les trampes s’han començat a col·locar aquest mes de març, just quan les reines desperten de la hibernació i construeixen el niu primari, d’on naixeran els nous exemplars que construiran la nova colònia. Per tant, es talla d’arrel un procés que derivaria en el naixement de milers d’abelles.

Col·locació d'una de les trampes per part d'un operari municipal
Col·locació d'una de les trampes per part d'un operari municipal | ACN

 

 

Unes trampes que no atrauen l’atenció de les abelles autòctones

Les trampes que ha elaborat l'àrea de Medi Ambient de l'ajuntament de Santa Cristina d’Aro tenen un líquid especial per atraure específicament les vespes asiàtiques reines. Utilitzen extractes d'aromes alimentaris i àcid acètic. S'han escollit aquestes substàncies per tal que les abelles de la mel no es confonguin i també caiguin a la trampa i, d'aquesta manera, ser més selectius en la captura.

Les brigades de retirada de nius de vespa asiàtica del municipi van arribar a eliminar una desena de nius durant l’any 2018. La vespa asiàtica va arribar a l'Alt Empordà el 2012 i es tracta d'una espècie depredadora que està afectant greument la supervivència d'abelles i altres insectes autòctons. Al llarg dels darrers anys, aquest tipus d’abella s’ha escampat per tot Catalunya i s’han convertit en un mal de cap per al nostre ecosistema i els agricultors.  

  


Comentaris

envia el comentari