ÚLTIMA HORA

🔴 Quim Torra convoca una reunió urgent al Palau de la Generalitat

Tres asteroides s’aproximen ràpidament aquest dimecres al planeta Terra

El més gran dels tres és tan gran com la piràmide de Kheops, a Egipte, arribant a mesurar fins a 120 metres de diàmetre, i es preveu que passi entre la Terra i la Lluna
Imatge d'una simulació d'un asteroide dirigint-se a la Terra | NASA

 

Avui dimecres 24 de juliol, un total de 3 asteroides s’aproximen a la Terra. El més gran d’ells, anomenat 2019 OD, té un diàmetre de fins a 120 metres, l’equivalent a l’altura de la Gran Piràmide de Kheops.

 

L’objecte espacial que es desplaça a 19,17 km/s, s’aproximarà a uns 353.650 km del planeta terrestre, a una distància més pròxima del que separa la Lluna de la Terra (384.400 km).  Malgrat que l’asteroide passi més a prop que la distància de l’òrbita del nostre satèl·lit natural, no s’espera que representi cap perill pel nostre planeta, segons informa la NASA.

 

A part del 2019 OD, els altres dos asteroides, de mida més petita, tampoc representen cap perill, ja que passaran a una distància més llunyana a la Lluna. L’asteroide 2015 MH10 mesura fins a 53 metres de diàmetre i el 2019 OE fins a 110 metres de diàmetre.

 

Simulació d'un asteroide | ESA

 

Descartada la col·lisió d’un asteroide al setembre

L’asteroide 2006 QV89, que ocupava el setè lloc de la llista dels asteroides potencialment més perillosos pel risc d’impacte el pròxim 9 de setembre, no xocarà aquest any contra la Terra. Recents observacions realitzades el 4 i 15 de juliol per l’Observatori Austral Europeu a Xile, no han trobat l’asteroide a la regió del cel on hauria d’estar si es trobés rumb a la col·lisió amb el planeta.

 

Els astrònoms de l’Agència Espacial Europea (ESA), havien advertit que el 2006QV89 tenia una probabilitat de xocar contra la Terra d’1 entre 11.428. Tot i això, en cas d’impacte, el xoc es produiria a 44.000 km/h i causaria una devastació similar a la del bòlid que va caure el 1908 a la Sibèria i que va arrasar una superfície de 2.000 km quadrats.

 

 

Observacions recents in extremis

Al llarg de la història astronòmica, s’han arribat a descobrir alguns asteroides a tan sols a unes hores que entressin a l’atmosfera terrestre. Fins a un total de 4 vegades ha passat aquest fet, totes durant els últims 11 anys. Un cas recent és el de l’asteroide 2019 MO, que va ser descobert per uns astrònoms a Hawaii. L’objecte en qüestió, va ser descobert a poques hores abans d’entrar a l’atmosfera i es va desintegrar a uns 380 km al sud de San Juan (Puerto Rico). Els altres 3 asteroides varen ser els 2008 TC3, 2014 AA i 2018 LA.

Asteroide entrant a l'òrbita terrestre | Archivo

 

Malgrat aquests fets, la NASA acostuma a tenir sota vigilància aquests tipus d’objectes espacials, els quals són estudiats per a determinar el seu pes, dimensions, velocitat, i per descomptat, la seva trajectòria. L’estudi d’aquests asteroides es realitzar a través del Centre per estudis d’objectes propers a la Terra (CNEOS) que, de manera freqüent, arriba a descobrir, a la setmana, gairebé 30 asteroides nous a l’espai.

 

Fes clic aquí per consultar el temps en vídeo a Youtube!

Comentaris
Alicia
Parece d pelicula l d los asteroides