Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer plano del Rey Juan Carlos en una imagen de archivo

La confessió d'un amic de Joan Carles: Sap quan vol tornar a Espanya

El rei ha dirigit una carta al seu fill i no a el poble espanyol perquè la decisió no sigui definitiva i deixar una porta oberta al seu retorn

Imatge d'arxiu del rei emèrit Joan Carles I
Joan Carles no passarà molt de temps a l'estranger, segons ha explicat als seus amics | Catalunya Diari

Joan Carles I es troba bé d'ànim i traient ferro a l'assumpte després del gran escàndol que va esclatar ahir en conèixer-se la notícia que marxava del país. Així l'hi ha transmès al seu cercle d'amics més íntims, dels quals es va acomiadar durant el cap de setmana abans d'emprendre  rumb al seu nou destí que, segons publiquen ja alguns mitjans, podria ser República Dominicana. Encara que la seva estada allí podria ser més aviat breu.

Perquè segons ha revelat un d'aquests amics, «ens va dir amb  tota normalitat que potser  torna al setembre». No ho va esmentar, assegura, perquè tingui cap compromís judicial, sinó «com el que se'n va de vacances un temps».

Un comiat sense tristesa

El rei ja tenia interioritzat que sortiria de Zarzuela i ha volgut fer-ho sense dramatismes. Segons ell, en fer aquest pas facilita molt la tasca al seu fill, el rei Felip VI, i ajuda a consolidar la institució monàrquica a Espanya. Per això durant el cap de setmana es va acomiadar dels seus amics sense tristesa, llevant dramatisme a la seva sortida.

Per fer-ho va dirigir una carta al seu fill, encara que  no al poble  espanyol com s'havia estudiat inicialment. Font properes a l'emèrit asseguren que és una estratègia perquè la decisió no sigui definitiva i tingui un to menys solemne. Deixa així una porta oberta al seu retorn.

Destí molt incert encara

Tampoc ha dit on residirà. Gent del seu entorn va apuntar que volia anar a Galícia, d'allí a Porto, i creuar l'Atlàntic cap a algun país caribeny. La possibilitat més ferma és que passi algun temps en algunes de les mansions dels germans Fanjul, bons amics del rei emèrit, a República Dominicana.

Joan Carles fins i tot va tenir ofertes per residir a iots i mansions d'Aràbia Saudita, però ho hauria descartat per no seguir alimentant l'escàndol de les donacions de la família reial saudita. D'altra banda, un alt càrrec a República Dominicana, Àngel Lockward, va aplanar el camí demanant al seu president que rebi al monarca espanyol.

Satisfacció en el Govern

Cal recordar l'empremta que té el rei Joan Carles a Llatinoamèrica. El consell d'empreses més important del continent ha destacat el paper històric que va jugar Joan Carles i va reiterar la seva lleialtat a la monarquia parlamentària espanyola i a la Constitució de 1978.

Per la seva banda, a la Moncloa consideren positiva la sortida del monarca i confien que això reforçarà el regnat de Felip VI i facilitarà l'aprovació dels pressupostos generals. El govern de Pedro Sánchez havia maniobrat perquè Joan Carles abandonés Espanya el més ràpid possible, i que els seus escàndols no interferissin en les negociacions amb PNB, ERC i Podem.

La sortida de l'emèrit facilita molt les coses i el PSOE confia que es puguin mantenir els prop de vuit milions d'euros  que se sol assignar a la Casa de Rei.

Mentre alguns acusaven el Govern de realitzar una pressió en tots els fronts per forçar la seva sortida d'Espanya sense sentència condemnatòria, el mateix Pedro Sánchez no amagava el seu desig de fer passos més enllà en l'allunyament de Joan Carles. L'agraïment de Felip al seu pare pel pas donat confirmen el pacte entre Moncloa i Zarzuela.

Zarzuela va desestimar definitivament la intenció d'alguns amics empresaris de Joan Carles d'ajudar financerament  per llogar un habitatge en un barri residencial de Madrid. Això hauria escenificat la seva predisposició de col·laborar amb la justícia, tot i que finalment s'ha optat per la seva sortida d'Espanya. La seva estada a l'estranger, segons sembla,  podria no durar molt.