Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Escena del suicidio de Hannah Baker en '13 Reasons Why'.

La controvertida escena del suïcidi de '13 Reasons Why', modificada

Brian Yorkey, que es troba rere la creació de la producció, no veu malament la mesura

Aquests últims dies han estat d'allò més controvertits per a la plataforma Netflix. Si després de fer-se públic un informe d'allò més terrible al voltant del tabac al món de la televisió de la mà de 'Truth Initiative' el gegant de la reproducció de vídeos en temps real decidia prescindir de qualsevol escena on es fumava a les produccions originals per a adolescents menors de 14 anys, ara fa front a una altra controvèrsia d'allò més complexa, perquè ha procedit al canvi de l'escena de '13 Reasons Why' en què la Hannah Baker optava per treure's la vida.

 

‘13 Reasons Why’ i la seva gran controvèrsia

Es tracta d'una de les darreres escenes que apareixen a la temporada inicial de la sèrie, en què el personatge de la Hannah Baker, interpretat per l'actriu Katherine Langford, es lleva la vida. La imatge té una gran duresa, cosa que va fer que la seva aparició inicial fos altament criticada. De fet, la sèrie ensenya detalladament de quina manera la noia, a l'interior de la banyera de la seva llar, procedeix a tallar-se les venes.

 

Les persones responsables de la producció —que aborda qüestions molt delicades i controvertides com ara el suïcidi o l'assetjament a l'escola— han explicat, des d'un inici, que la sèrie vol contribuir a la generació d'un debat entre adolescents, progenitors i persones relacionades amb el sistema educatiu, amb l'objectiu de mirar de dissuadir d'aquests comportaments tan perjudicials. A més, les persones que treballen a la producció de la sèrie van posar en marxa una pàgina web amb la finalitat de donar suport a la gent que ha patit alguna d'aquestes situacions.

 

Algunes veus, però, critiquen la producció '13 Reasons Why' perquè afirmen que hauria servit per originar l'efecte oposat: diuen que, de fet, als Estats Units la taxa de suïcidis adolescents s'hauria vist incrementada perquè aquesta escena hauria contribuït a la glorificació del suïcidi, que apareixeria com una escapatòria senzilla als problemes dels joves. 

 

La part del suïcidi, modificada per Netflix

La plataforma Netflix ha decidit prevenir qualsevol mal a través d'un canvi a la part del suïcidi, i ha emès un comunicat per explicar-ho:

 

«En un moment en què ens trobem en plena preparació per a l'arribada de la temporada tres, que es produirà cap al final de l'època estival, ens hem adonat de les discussions que ha originat la producció. Per això, i amb les recomanacions de diversos professionals de la salut —entre els quals es troba la cap de medicina de la Fundació Americana per a la Prevenció del Suïcidi, la Christine Moutier—, en consonància amb la producció de la sèrie i amb el seu creador, en Brian Yorkey, hem resolt que modificarem la part en què la Hannah Baker decideix suïcidar-se».

 

Brian Yorkey també ha parlat d'això, per explicar que la sèrie volia «donar a conèixer detalladament la terrible realitat que s'amaga rere un fet tan tràgic com és el suïcidi». Ara bé, el 'showrunner' opina que «aquesta modificació contribuirà a fer que la sèrie sigui millor per a molta gent i que s'evitin determinats riscos complexos per als grups de població més vulnerables, entre els quals hi ha els adolescents».

 

Actualment, l'escena mostra la noia que es mira el seu reflex i que fa una mena d'insinuació del suïcidi. A continuació, ja trobem com reaccionen els pares de la jove quan, al lavabo, es troben el seu cadàver. Hi ha moltes organitzacions del país que treballen en l'àmbit de la prevenció dels suïcidis que han vist amb bons ulls el canvi de la plataforma, que ha aconseguit solucionar la controvèrsia.

 

També et pot interessar...