L'actor Enrique San Francisco durant la presentació de 'Follow San Francisco' a Madrid

Enrique San Francisco va descobrir als 17 anys qui era el seu pare: un actor conegut

Malgrat haver tingut una bona relació amb el seu pare, mai va voler portar el seu cognom


L'actor Enrique San Francisco ha mort aquest dilluns als 65 anys per una pneumònia bilateral. La seva vida no ha estat gens fàcil, podríem definir-la com una tragicomèdia, molt similar a la dels seus papers en el món del cinema i la televisió. De fet, moments abans de néixer, el seu pare biològic va abandonar a la seva mare, l'actriu Queta Ariel, amb qui va protagonitzar la controvertida pel·lícula 'El pico', pel·lícula de l'any 1983 que parlava sobre el submon de la droga.

En aquella època, ser mare soltera estava mal vist, i sent actriu encara més. La infància del 'petit' Quique va transcórrer a Barcelona, on la seva mare va animar-lo a endinsar-se en el món del cinema, on va debutar amb sis anys amb 'Hombres y mujeres de blanco', pel·lícula del 1962. Aquell nen prodigi, amb una gràcia molt particular i amb un físic no gaire agraciat, va trobar el seu lloc dins del món artístic.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La seva vida a la capital madrilenya

Als 17 anys va marxar a Madrid per tenir més possibilitats en l'àmbit laboral i esbrinar qui era el seu pare. Després de la seva recerca, va descobrir que el seu pare era l'actor Vicente Haro ('Botón de ancla' o 'Pepito Piscinas'), que també va aconseguir triomfar a 'Orquesta Club Virginia' l'any 1992. Tal com va confessar-li fa sis anys a Rosa Villacastín a 'Diez Minutos': «Quan el vaig conèixer, em va caure bé (...) Però per a mi, el meu padrastre ha estat el meu pare, que em va donar el seu cognom. Ell, junt amb la meva mare, ha estat la persona que més m'ha protegit i cuidat, i això no podré oblidar-ho mai».

La desil·lusió i la ràbia de Queta Ariel va fer que registrés civilment al seu fill amb el cognom de la seva nova parella, per aquest motiu a Quique se'l coneix com a San Francisco. Malgrat haver tingut una bona relació amb el seu pare, mai va voler portar el seu cognom. Tots dos van coincidir sobre els escenaris representant una gran quantitat d'obres teatrals en els coneguts 'Estudio 1' de TVE.

Encara que sembli estrany, Vicente i Quique van arribar a conviure en el mateix pis. Així doncs, Vicente va aprofitar per recuperar el temps perdut i tenir cura del jove. Cal destacar que Vicente va ser un home bastant generós, procurava estar molt pendent i ajudar a altres companys de professió que necessitaven ajuda econòmica. Aquest és el cas de Nadiuska, que va acabar en la misèria i amb problemes mentals. 

Quique San Francisco sempre s'ha mostrat molt sincer quan ha hagut de parlar sobre les seves addiccions a la droga. La mala vida de Quique vinculada a l'heroïna i la cocaïna, les seves festes boges en plena moguda madrilenya, els enganys d'un representant en la seva etapa artística i la seva generositat van acabar per passar-li factura.

L'actor, arruïnat i desnonat, va vendre el seu pis de Madrid per instal·lar-se en un hotelet als afores de la capital i poder suportar la situació d'una manera més 'tranquil·la'. Per descomptat, interpretar a Tinín en la sèrie 'Cuéntame' va retornar-li la popularitat i va poder recuperar-se econòmicament. Fins a l'últim moment, Quique va viure com va voler, però sempre sent feliç.