Évole

Évole confessa l'estranya malaltia que pateix: cataplexia

Li han diagnosticat un trastorn del son pel qual, quan experimenta emocions fortes, perd sobtadament el to muscular i cau a terra

A Jordi Évole la musculatura li desconnecta per moments sense previ avís. El programa 'El Hormiguero' ens descobria que  el català posa fi als seus onze anys d'èxits al capdavant de 'Salvados', però no era l'única confessió que faria a Pablo Motos. Évole ha parlat de la curiosa malaltia que li han diagnosticat, la cataplexia. La musculatura se li adorm quan experimenta emocions fortes i, a vegades, no pot mantenir-se en peu. Es tracta d'una manifestació del son profund (REM), però en ple dia

«Me'n vaig adonar quan, enmig d'un atac de riure amb els amics, m'entrava una fluixera de cos, de caure, de no poder aguantar-me recte», explicava. L'última vegada que es va desplomar va ser gravant l'entrevista amb Iniesta al Japó: va caure d'esquena i va picar amb el cap a terra. Ho recorda com un moment simpàtic i graciós i assegura que el motiu pel qual deixa 'Salvados' no és aquest, sinó un nou projecte que estrenarà de la mà d'Atresmedia.

«L'equip del programa està ja més o menys previngut i, quan veuen que em passa, m'aguanten», confessava Évole. En un principi no hi donava importància, fins que una amiga va passar-li un article sobre la cataplexia perquè s'adonés que no era una ximpleria sinó un trastorn del son. Emocions fortes com un atac de riure o de plorera provoquen una pèrdua sobtada del to muscular, amb conseqüències que van des d'una simple caiguda de parpelles al col·lapse total de l'organisme.

La cataplexia, segons Jordi: «T'entra com la fase REM»

Imatge d'arxiu de Jordi Évole. | Cedida

 

«Tens un desajustament en el son que es manifesta en això, en què quan rius, caus». Així explicava Jordi el que li provoca la malaltia. «Sembla que el son profund que no has aconseguit durant la nit busca un moment teu de debilitat, quan es dona una emoció, i t'entra com la fase REM o alguna cosa així», afegia el periodista, concretant que tot el cos se li adorm, menys el cap, que «segueix allà».

Quan el son profund que no tens a la nit es manifesta de dia

L'atac de cataplexia esdevé quan la pèrdua brusca de to muscular, que normalment es produeix a la nit mentre dormim, té lloc durant el dia. En altres paraules, té a veure amb la relaxació muscular que tenim durant el somni REM, però que apareix mentre un està despert. El defineixen doncs com un trastorn de somni causat per la intrusió d'elements del son en les neurones motrius, durant el dia.

És, per tant, un derivat de la narcolèpsia, tot i que en aquest cas la malaltia no provoca pèrdua de consciència. Consisteix bàsicament en episodis sobtats i generalment breus de pèrdua del to muscular. La majoria de vegades, com corroborava el periodista, s'associa amb emocions intenses i fa que la persona caigui sobtadament.

La malaltia afecta prop d'un 1% de la població mundial, a homes i dones per igual. És un problema neurològic que no té cura, però que es pot controlar mitjançant medicaments específics i el control dels factors potencials que el desencadenen. Sorpresa, estrès, felicitat, ira... Qualsevol canvi emocional prou potent per desencadenar una relaxació muscular extrema que el cos experimenta, normalment, quan dormim.