Joan Carles I i la reina Sofia durant un acte al Congrés dels Diputats

La Fiscalia insisteix que «continua» amb les investigacions contra Joan Carles I

El Ministeri Públic vol esclarir tota la veritat sobre les comissions il·legals que hauria cobrat el rei emèrit

La Fiscalia del Tribunal Suprem «continua amb les diligències d'investigació obertes» sobre el rei Joan Carles I després de l'anunci de la Casa Reial sobre la marxa del rei emèrit fora d'Espanya, segons fonts del Ministeri Públic, que eviten comentar la decisió i no aclareixen si la Fiscalia prendrà alguna decisió addicional per l'exili de l'exmonarca.

La Fiscalia investiga el rei emèrit per les presumptes comissions  en la construcció de l'AVE a La Meca. L'equip que ho investiga, encapçalat pel fiscal en cap de la Sala Penal, Juan Ignacio Campos, va ser reforçat i està compost de tres fiscals del Suprem especialistes en Dret penal econòmic i el suport de la Unitat Especialitzada de Cooperació Internacional de la Fiscalia General de l'Estat.

Joan Carles I marxa d'Espanya, acorralat per les investigacions judicials

El rei emèrit Joan Carles I ha comunicat aquest dilluns a la Casa Reial la seva intenció de traslladar-se a viure fora d'Espanya. L'excap d'Estat ha apuntat que ha pres la «meditada decisió» per «facilitar» l'exercici de les funcions de monarca a Felip VI després de la «repercussió pública» que generen «certs esdeveniments del passat» de la «vida privada» del rei emèrit.

«El meu llegat i la mateixa dignitat com a persona així ho exigeixen», ha manifestat. Joan Carles I s'ha dirigit per carta a Felip VI i ha recordat que fa un any ja va sol·licitar deixar d'encapçalar activitats institucionals. Ara, ha apuntat que marxa d'Espanya amb el «convenciment» de prestar el «millor servei» als espanyols, a les institucions i a la monarquia.

«Una decisió que prenc amb un profund sentiment, però amb una gran serenitat», ha concretat. «He estat monarca d'Espanya durant gairebé quaranta anys, i durant tots ells, sempre he volgut el millor per Espanya i la Corona», ha afegit. Amb tot, sembla que Joan Carles ja ha sortit del territori espanyol, si bé a hores d'ara no se sap exactament on ha marxat. El que sí que s'ha pogut confirmar és que la reina Sofia ha decidit no acompanyar-lo, preferint quedar-se «a prop» de l'actual monarca i la seva família.