Pau Donés va morir el passat 9 de juny després de gairebé cinc anys de lluita contra el càncer de còlon. Vint dies abans de morir, el líder de Jarabe de Palo va trucar al seu amic Jordi Évole i es va sincerar en una conversa que s'ha convertit en el documental 'Eso que tú me das'. El periodista va visitar el músic a la seva casa de la Vall d'Aran, i allà van parlar sobre la seva malaltia, la por i el duel, una xerrada que arriba als cinemes el 30 de setembre deixant «grans ensenyaments» i amb la qual el cantant s'ha acomiadat «per la porta gran».
«La mort ens envolta des que naixem»
«Hi ha frases del documental que són grans ensenyaments i que les has de tenir col·locades al teu voltant per a anar agafant-les quan vinguin mal dades», relata Jordi Évole. «La mort ens ronda des que naixem. Hi ha gent de 30 i 70 anys que se sent molt identificada amb Pau. Amb la manera tan serena que ha tingut d'afrontar la mort, jo crec que ha marxat per la porta gran», afegeix el periodista, que dirigeix la pel·lícula al costat de Ramón Lara.
Va ser el mateix cantant qui va pensar en el presentador de 'Salvados' i li va proposar gravar la seva última conversa. A l'arribada a casa de l'artista, el primer que va cridar l'atenció d'Évole va ser el deteriorat aspecte de Donés. «És un efecte que pocs minuts després s'ha passat i ja estàs dins del seu discurs», compte. «Pau sempre ha fet una visibilització del càncer. És un dels primers que va decidir fer-ho en un moment en què la malaltia es comença a ocultar, aquesta última fase», argumenta el reporter.
«A mi em va ajudar la xerrada amb Pau a tenir un estiu diferent, a veure les coses des d'una altra perspectiva. Fins ara era algú de molta acció i, després d'això de Pau, tendeixo més a la reflexió», explica Évole, que destaca especialment la «constant invitació a viure», que fa Donés en el documental.
Évole ha volgut amb aquesta producció llançar un missatge d'esperança i una reflexió sobre l'acceptació de la mort, una temàtica que ha hagut d'afrontar deixant de costat el sensacionalisme. «No ens hauríem permès fer un documental morbós. Ens incomoda molt», sentència.
Un documental amb una muntanya russa de sentiments
Per a alleugerir el pes emocional de la cinta l'equip tenia clar que «la xerrada no podia ser lacrimògena». «Hi havia una voluntat que hi hagués una muntanya russa, pujar, baixar, que hi hagués intensitat», assegura, en referència als sentiments. «Una de les coses que em va tranquil·litzar molt va ser quan la família va veure la pel·lícula i tots ells ens van animar a seguir endavant», relata el director. «Crec que a ells els va ajudar en algun moment del duel veure el seu testimoniatge», diu.
Entre els assistents a la roda de premsa estava Marc Donés, germà del cantant, que es va dirigir a Évole per a agrair-li el seu treball. «Et va cridar a tu perquè tenia molt clar que podries entendre el que ell necessitava fer i plasmar-ho. Per a mi ho has fet de 10», opina.
L'enregistrament d''Eso que tú me das' va tenir lloc el mes de maig passat, en plena crisi de coronavirus. «Va ser grandiós el fet de sortir d'on estàvem tots tancats», rememora el realitzador. «Van ser dos dies i mig de molta vida, va ser meravellós», confessa. El documental s'estrenarà en 245 sales espanyoles, un llançament que arriba en la segona ona de la crisi sanitària. 'Eso que tú me das' arriba als cinemes el 30 de setembre i part de la seva recaptació anirà destinada al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.