Primer pla de la Princesa Elionor

Polèmic missatge de TVE en saber-se que la princesa Elionor se'n va d'Espanya

Els monàrquics demanen una rectificació pública per comparar la situació d'Elionor amb la fuga d'Espanya del seu avi

L'anunci que la princesa Elionor s'estudiarà fora d'Espanya s'ha convertit en la notícia del dia, i les reaccions no s'han fet esperar. La primera sorprèn per la seva duresa i pel lloc on ha aparegut. En el programa «La hora de la 1» de TVE li han dedicat un polèmic rètol amb el missatge: «Elionor se'n va d'Espanya, com el seu avi».

El rètol s'ha pogut veure durant dos minuts en pantalla mentre els tertulians debatien sobre la notícia, amb imatges de la infanta de fons. Un dard enverinat a la monarquia que ha enfurit als monàrquics i ha motivat l'aplaudiment de molts.

La Casa Reial ha informat avui que la princesa Elionor estudiarà dos cursos de batxillerat en la institució Col·legis del Món Unit (UWC) de Gal·les, al Regne Unit. La matrícula costa 67.000 lliures, uns 76.000 euros que pagaran els reis, Felip i Letícia. L'hereva al tron, que té 15 anys, se n'anirà a Gal·les a finals d'agost i principis de setembre, quan acabi quart de l'ESO. En el seu nou col·legi, Elionor compatibilitzarà els seus estudis amb el «progressiu desenvolupament dels seus compromisos institucionals a Espanya».

La notícia ha estat el més comentat en els programes televisius del matí, però el que ha centrat tota l'atenció és el de TVE pel rètol que li han dedicat. En ell fan una comparació entre la princesa Elionor i el seu avi, el rei Joan Carles, que el 3 d'agost se'n va anar d'Espanya assetjat pels casos de corrupció i irregularitats amb Hisenda.

«Sectarisme vergonyós»

En l'espai de la 1 ha intervingut el periodista José Antonio Zarzalejos, que ha tret ferro a l'assumpte dient que és una cosa normal que l'hereva del torn es formi a l'estranger. És llavors quan ha aparegut el rètol, que no ha passat inadvertit pels monàrquics. Les seves reaccions no s'han fet esperar.

Agustín Pery, director adjunt del diari ABC, ha estat categòric: «Cal tenir-los quadrats, no sols és fals sinó que destil·la un sectarisme vergonyós. Res, a continuar pagant una televisió pública de part». Aquesta ha estat la tònica general dels missatges, criticant la suposada parcialitat de TVE en aquest atac a la família reial. «Poques coses em farien més feliç que tanquessin TVE», deia un usuari, i un altre afirmava: «No sé si em fa més fàstic o vergonya».

Un altre dels qui no s'ha volgut callar és l'ex diputat i portaveu de Ciutadans en les Corts Valencianes, Toni Cantó: «Sense pudor, quina manera de degradar les institucions públiques, quina punyetera vergonya».

Despenalització de les injúries a la Corona

Més enllà de les crítiques a les xarxes socials, la reacció més dura contra la televisió pública ha estat la del diari ABC, de marcat perfil monàrquic. En ell es pot llegir: «S'espera que la presidenta d'RTVE, Rosa María Mateo, demani disculpes pel feridor atac a una menor d'edat que, a més, és l'Hereva de la Corona, i que comparegui en el Congrés dels Diputats per a donar explicacions sobre les mesures adoptades perquè la cadena pública ofereixi una informació neutra sobre la Prefectura de l'Estat».

Molts consideren que TVE ha travessat la línia vermella en tractar-se d'una menor. A més, ABC recorda que la polèmica coincideix amb la despenalització de les injúries a la Corona que el Govern de Pedro Sánchez vol aprovar de manera imminent. En ella es contempla que el delicte per injúries, que ha portat al raper Pablo Hasel a la presó, desaparegui del tot o passi a ser només un delicte per la via civil, i no penal.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.