Joan Carles I no té dret a cap pensió

El rei Joan Carles no rebrà pensió de jubilació després del seu retir

El monarca, que deixarà de representar la Corona en actes públics, no ha cotitzat mai a la Seguretat Social i per tant, no té dret a cap prestació

Després que la Casa Reial anunciés que el rei emèrit Joan Carles I no tornarà a representar la Corona en actes relacionats amb la monarquia, i que per tant, es retira de la vida pública, han estat molts els que s’han preguntat si tindrà dret a alguna mena d’estipendi  amb motiu de la seva 'jubilació'.

La particularitat dels membres de la monarquia és que no tenen estatus de  treballadors per compte d’altri ni formen part de la categoria de treballadors autònoms; a més a més, la seva assignació mensual només està subjecta a la retenció per IRPF. Vist tot això, sembla que el rei no percebrà cap sou mensual ni prestació ara que el monarca ja no exercirà,  perquè no ha cotitzat mai a la Seguretat Social.

 

Aquesta situació però, no s’estén a tots els membres de la família reial, ja que alguns d’ells, com  en el cas de la Infanta Helena —que va treballar a Mapfre— o la infanta Cristina —a La Caixa—, sí que han cotitzat a la Seguretat Social i per tant, com que no representen la corona ni la família reial, no reben cap mena d’assignació econòmica de la monarquia.

 

Els membres de la família reial no cotitzen a la SS

El cas de la reina Letícia és més especial, ja que manté el seu número de la Seguretat Social  per tot el temps que va treballar com a periodista, encara que ja no l'utilitzi, perquè en convertir-se en princesa primer i després en reina, va deixar de cotitzar.

 

Cap membre de la família reial cotitza a la Seguretat Social
Cap membre de la família reial cotitza a la Seguretat Social | EFE

 

Respecte als sous de la família reial, durant el 2018 van percebre un sou anual de 242.769 euros el rei Felip VI, i 133.530 euros la reina Letícia. En estar en el tram alt d’Hisenda, és a dir, en superar els 60.000 euros de sou anual bruts, se’ls aplica la retenció més alta, la del 45%. Per la seva banda, el sou que percebia fins ara el monarca emèrit era de 194.232 euros i el de la seva esposa, la reina Sofia, de 109.260 euros.

Tot i abandonar la representació pública de la Corona en els actes institucionals, el rei emèrit seguirà cobrant l'assignació mensual que li pertany per ser membre de la monarquia, ja que seguirà formant part de la família reial i mantindrà el seu estatus de rei i capità de les Forces Armades de la reserva, de la mateixa manera que ha estat fent durant la seva abdicació.

 

També et pot interessar...