Els reis Felip i Letícia passejant per Gijón durant la seva ruta per Espanya després de la crisi del coronavirus. 29 juliol 2020.

Felip i Letícia ja coneixen les intencions de Joan Carles: «En menys d'un mes»

L'emèrit ha mostrat als seus amics la seva intenció de tornar en les pròximes setmanes com un ciutadà normal

El rei Joan Carles torna a estar en boca de tots en créixer els rumors sobre la seva possible tornada a Espanya. Després d'aclarir els dubtes sobre el seu estat de salut i fer un pas més en la regularització dels seus problemes amb Hisenda, l'emèrit ha traslladat als seus amics les seves intencions de tornar a casa «en menys d'un mes».

No és la primera vegada que confessa al seu cercle íntim d'amistats les seves ganes de tornar, però, un cop més, els seus desitjos xoquen amb els interessos de la Casa Reial. El mateix Joan Carles vol pactar el seu retorn per no perjudicar els interessos del seu fill, el rei Felip VI.

El pagament de 4,4 milions a Hisenda que va fer Joan Carles la setmana passada aplana una mica més el camí del seu retorn. Ell considera que, en la mesura que saldi el seu deute amb el fisc, estarà legitimat per tornar. Però encara hi ha un gran rebuig en la societat espanyola, i a la Zarzuela tenen por que el seu polèmic retorn torni a perjudicar la imatge de la monarquia.

Segons s'ha filtrat, l'emèrit «vol tornar com un ciutadà normal, sense privilegis ni honors, simplement com un espanyol que torna al seu país». Joan Carles creu que no ha de fugir, que no està imputat per cap delicte, i que, un cop regularitzi la seva situació fiscal, estarà legitimat per volar de nou cap a Espanya.

El monarca, que es troba a Unió dels Emirats Àrabs des del 3 d'agost de 2020, ja va fer un primer pagament al desembre: 678.393 euros va abonar a Hisenda per evitar que se li imputés pels moviments econòmics realitzats l'any 2014. Joan Carles pensava que amb aquest pagament podria tornar a Espanya per Nadal, però la tensió política al voltant del discurs del seu fill va obligar a retardar el seu viatge.

En les setmanes següents va especular-se sobre un possible empitjorament de la seva salut, però el mateix Joan Carles va dissipar tots els dubtes amb una foto on se'l veu en bon estat al costat de membres de la família reial dels Emirats. Joan Carles va traslladar als seus amics que es troba amb bon ànim i que ha reactivat la idea de tornar a Espanya.

Amb aquesta intenció, la setmana passada va dipositar 4,4 milions d'euros per pagar l'impost i les demores de donacions fetes pel seu cosí, Álvaro de Orleans, i amb les quals Joan Carles va pagar desenes de vols 'charter'. La il·lusió de l'emèrit per tornar podria tornar-se a frustrar pel rebuig de Zarzuela a tornar a tenir-li en sòl nacional.

Rebuig a Moncloa i Zarzuela

Els seus amics diuen que, fins i tot, ha posat data al seu retorn. Joan Carles vol tornar de forma immediata, «en menys d'un mes». Però el Govern ho considera arriscat i a la Casa Reial mantenen la distància amb l'emèrit. Cal recordar que l'entorn del rei Felip a la Zarzuela no tenen precisament una bona relació amb Joan Carles.

Joan Carles va abdicar el 2014 i va jubilar-se el maig de 2019. El 2020, en plena pandèmia, van esclatar els escàndols fiscals del rei Joan Carles, que van forçar la seva sortida d'Espanya en una operació secreta coordinada per Moncloa i Zarzuela. Divendres passat, Pedro Sánchez va haver de tornar a comparèixer davant la nova polèmica, i aquest cop ho va fer de forma més contundent que en les anteriors: «Sento el mateix rebuig que la resta dels espanyols».

Però, la línia del Govern segueix sent la mateixa, i Sánchez ho va expressar de manera clara: una cosa són les persones i una altra la institució. En aquesta línia, tota l'estratègia del Govern i la Casa Reial implica blindar la figura de Felip. El mateix Joan Carles ha dit als seus amics que esperarà a rebre la llum verda per no perjudicar el seu fill, donat l'activisme dels ambients antimonàrquics.

Els obstacles al seu retorn

El retorn de Joan Carles a Espanya no serà gens senzill. Per començar, ell vol tornar a la Zarzuela, però aquest és un palau gestionat per Patrimoni Nacional i, per tant, pagat per tots els espanyols. El seu retorn allà no es veuria gens bé, ja que Felip vol mantenir la seva paraula: «Vetllar per la dignitat de la institució, preservar el seu prestigi i observar una conducta íntegra, honesta i transparent».

En segon lloc, Joan Carles vol tornar de forma permanent «com un ciutadà normal», però, el Govern creu que tornar a tenir l'emèrit a Espanya pot ser un mal de cap continu per a la monarquia, i un factor de desestabilització. Tot i això, de moment, Joan Carles no abandona l'esperança de tornar, i les pròximes setmanes mostraran si pot complir el seu desig o, com és de preveure, haurà de retardar el seu anhelat retorn.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.