Shakira, captada per una càmera fent una ganyota.

Shakira, a un pas d'anar a judici per un frau fiscal de 15 milions a Hisenda

L'artista colombiana va evadir la fiscalitat entre el 2012 i el 2014, i encara que al·legava residir a les Bahames i que va pagar el deute, s'enfronta a l'acusació de sis delictes que podrien suposar penes de presó

La cantant colombiana Shakira, resident a Barcelona i de qui es rumoreja la separació de Gerard Piqué, haurà d'enfrontar una altra situació compromesa excepte sorpresa d'última hora. L'artista és a punt d'anar a judici per un presumpte frau de gairebé 15 milions d'euros, que es corresponen a l'IRPF —12,4 milions— i l'impost de societats —2,19—, i que Shakira no hauria pagat entre 2012 i 2014. 

Després de tres anys d'investigació, el jutge del jutjat d'instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat ha conclòs que existeixen «indicis suficients» per citar a judici a la cantant, de nom Isabel Mebarak Ripoll. De moment, tan sols s'assenyalen els indicis i l'acusació de sis possibles delictes fiscals, la qual cosa, en cas de condemna, podria portar l'artista a la presó. No obstant això, encara no s'està discutint sobre cap mena de culpabilitat. A més, la resolució judicial ha aportat les versions contraposades de la defensa i la fiscalia.

Shakira ha assegurat els últims anys que no ha tingut la residència fixa a Barcelona

En la interlocutòria redactada pel jutge, a què ha tingut accés 'El País', s'assenyala que Shakira «hauria deixat de tributar a Espanya els exercicis 2012, 2013 i 2014, tot i tenir l'obligació de fer-ho per tenir aquí la seva residència habitual». En aquest sentit, la cantant ha mantingut que durant els últims anys havia residit a Bahames i que només va visitar Espanya de manera «esporàdica».

La llei estableix que per considerar un ciutadà resident fiscal cal que passi almenys la meitat més un dia de l'any a Espanya. Shakira va argumentar davant el jutge el 2019 que es va establir a Barcelona el 2015 al costat de Gerard Piqué. Prèviament, segons ella mateixa, havia estat «una nòmada sense arrels». Tanmateix, inspectors d'Hisenda han desmuntat reiteradament aquesta tesi exculpatòria, encara que han reconegut que Shakira viatjava molt habitualment.

La resolució judicial apunta a un «entramat societari» muntat en paradisos fiscals

La resolució del jutge conclou que la Shakira i els altres querellats, conscients que ella vivia habitualment a Espanya, «van utilitzar una sèrie de societats mercantils», un «entramat societari» per evitar que la cantant fos registrada com la propietària de tot el seu patrimoni. Així, la propietària real apareixia tan sols com l'autèntica titular en últim terme, i les societats que utilitzava s'ubicaven a paradisos fiscals: les illes Verges Britàniques, les Caiman, Malta, Panamà o Luxemburg.

L'exadvocat i assessor fiscal de Shakira també estava previst que hagués de respondre a la justícia, però la fiscalia n'ha sol·licitat l'arxivament del cas particular en considerar que no ha comès cap delicte. Mentrestant, el magistrat encarregat del cas l'ha fet arribar a la fiscalia i la resta d'acusacions, l'Advocacia de l'Estat i la Generalitat, per tal que escriguin els seus escrits d'acusació. En ells, es detallarà la pena a imposar a Shakira.

Si bé és cert que Shakira s'enfronta a la possibilitat molt probable d'asseure's al banc dels acusats i també es pot enfrontar a una pena de presó, hi ha un fet que pot reduir la segona opció. I és que el 2018 la cantant ja va dipositar l'import del deute que tenia amb Hisenda i, alhora, ha pagat uns altres vint milions d'euros per cobrir altres càrregues fiscals anteriors.