Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La reina Letícia en una foto d'arxiu

A la llum el sou real de la reina Letícia: Mai l'havien publicat

Uns números que han generat polèmica a les xarxes
Letíia en una fotografia d'arxiu
Això és el que cobra la Reina Letícia | Cedida

La Casa Reial ha fet públic el sou real de la  reina Letícia Ortiza la seva pàgina web, on s'ha publicat l'estat de liquidació del pressupost, a data del 31 de març de 2020. La  monarquia espanyola rep, anualment, 7.887.150 euros, que es reparteixen entre els membres de la Família Reial.

Segons els pressupostos de l'any 2019, la reina rebrà aquest any, un total de 136.791,36 euros,  gairebé el mateix que rebia Joan Carles I. Per la qual cosa, a més, Letícia rebria un total de 9.764,38 euros (en 14 pagues). Un sou que dobla deu vegades el salari mínim interprofessional de 950 euros, i que és més alt que el del president del govern.

Per sobre d'aquest sou hi ha el de  Felip VI, qui cobra un total de 248.562,36 euros anuals. Per la seva banda,  Sofia cobraria 11.854,88 euros a l'any.

Fotografia del pressupost anual de la Casa Reial, juny de 2020
El pressupost anual per anys | Casa Reial

L'escàndol de Joan Carles I

La Família Reial no està passant pel seu millor moment  després de les polèmiques protagonitzades per Joan Carles.. El rei emèrit va rebre milions de dòlars d'Aràbia Saudita, cosa que va obligar a Felip a renunciar a l'herència i retirar a Joan Carles la seva paga anual.

Una de les coses que més criden l'atenció és la quantitat que ha rebut el rei emèrit. En tot just dos mesos i mig, va rebre uns 40.000 euros. A partir d'aquest mes, el seu fill va decidir retirar la seva assignació. «Aquesta decisió implica, en termes pressupostaris, un decrement de les quantitats a satisfer per aquest concepte de  161.036,34 euros sobre l'import anual previst» explica el document de la Casa Reial.

En aquest document, també s'informa que els diners que no rep Joan Carles I aniran a parar a una altra banda. Segons expliquen, anirà al «Fons de Contingència  destinat a fer front a les necessitats de caràcter no discrecional i no previstes en el moment inicial que es van presentant al llarg de l'any».

Ara, la Casa Reial també s'enfronta a un altre gran escàndol, i és que un empresari, amic de Joan Carles I, va pagar més de la meitat de la lluna de mel de Felip i Letícia: 269.000 dòlars. Aquestes dades, naturalment, han causat un gran enrenou entre la població. Entre els escàndols que sacsegen a la corona  i els milers d'euros que es destinen cap a la Casa Reial, el debat  en xarxes socials està més que servit.