Una emotiva cerimònia va tenir lloc dilluns passat a la catedral de Saint Paul, a Londres. Allà es va recordar amb una pluja de pètals blancs les 52 víctimes dels atacs terroristes del 7 de juliol de 2005. En l'acte, el rei Carles III va destacar l’“esperit d’unitat” que va mostrar el país després d’aquells tràgics fets.
L’homenatge nacional va començar d’hora a Hyde Park. El primer ministre Keir Starmer i l’alcalde Sadiq Khan van dipositar corones de flors al memorial dedicat a les víctimes. La cerimònia va ser senzilla, però va estar plena d’emoció i respecte.

A la tarda, a Londres, es va fer un emotiu minut de silenci al metro, un dels llocs més afectats pels atemptats. Al mateix temps, el prestigiós torneig de tennis de Wimbledon es va sumar a la commemoració, mostrant respecte i homenatge a les víctimes. Aquests gestos simbòlics van aconseguir unir tot el país en un acte de record i solidaritat.
La commemoració va adquirir un significat molt especial aquest any. Es complien vint anys des d’aquell dia que va deixar una ferida profunda a la nació. Londres i la resta del Regne Unit es van unir per retre homenatge a les víctimes i donar suport a les seves famílies.
Carles III va fer esment a la unitat del poble britànic davant l’atrocitat
El 7 de juliol de 2005, Londres va patir un atac que va canviar la seva història. Quatre terroristes suïcides van fer explotar bombes en tres vagons del metro i en un autobús durant l’hora punta. Aquest atemptat va deixar 52 morts i centenars de ferits, generant un impacte enorme a tota la ciutat.
Aquests atacs van ser els primers suïcides en sòl britànic i van estar inspirats per Al Qaeda. La societat britànica va quedar commocionada per la violència i la por que van generar. Londres, una ciutat acostumada a la diversitat, va afrontar una amenaça sense precedents.
El vintè aniversari es va celebrar a la catedral de Saint Paul, lloc central de les commemoracions oficials. Hi van assistir el primer ministre Keir Starmer, els ducs d’Edimburg i altres membres de la família reial. També hi van acudir supervivents, familiars de les víctimes i membres dels serveis d’emergència.
La cerimònia va començar amb una pregària a càrrec del reverend Andrew Tremlett. Després es van llegir els noms de les víctimes amb profund respecte. Mentrestant, una pluja de pètals blancs queia des de la cúpula, simbolitzant pau i record.

Així va ser la visita del príncep Guillem i el missatge del rei Carles III
A la tarda, el príncep Guillem va visitar el memorial a Hyde Park. Va parlar amb supervivents i familiars de les víctimes. Va mostrar el seu respecte dipositant una flor a la placa amb els noms dels difunts.
El rei Carles III va emetre un comunicat oficial diumenge. El monarca va expressar la seva profunda tristesa per la pèrdua de les 52 persones. Va ressaltar també l’esperit d’unitat que va ajudar la nació a superar el trauma.
Carles III va fer una crida a construir una societat més inclusiva. Va insistir que persones de totes les religions i orígens han de viure juntes en harmonia. El seu missatge va destacar la fortalesa del país davant l’adversitat.
El primer ministre Keir Starmer va afirmar que aquells que van intentar dividir la nació van fracassar rotundament. Va destacar la unió dels britànics contra l’odi i en defensa de la llibertat i la democràcia. Va recalcar que aquests valors fonamentals continuen guiant el país avui en dia.

L'impacte personal i la lluita contra el terrorisme
Daniel Biddle és un dels supervivents de l’atemptat del 7 de juliol. Va perdre ambdues cames i un ull a les explosions que van canviar la seva vida per sempre. En una entrevista amb la BBC, va compartir com aquell dia va marcar la seva existència de manera irreversible.
Mai podrà oblidar el rostre del kamikaze que va activar la bomba al tren. Sent que viu una cadena perpètua, mentre els responsables continuen sense complir condemna. La seva història reflecteix el dolor i la lluita diària després de la tragèdia.
Des d’aquell fatídic 2005, el Regne Unit ha patit altres atacs terroristes. El 2017, un atemptat a Manchester va deixar 22 morts. Poc després, un altre atac al Pont de Londres va causar vuit morts.
L’ex primer ministre Tony Blair va afirmar que avui el país està molt més protegit. Va destacar l’eficàcia i rapidesa dels serveis de seguretat actuals. Gràcies a aquestes mesures, el Regne Unit està millor preparat per prevenir noves tragèdies.