Una dona amb expressió pensativa està davant d'una taula de formatges variats i magranes.

Adeu al formatge: confirmat, aquest és el pitjor del supermercat, segons l'OCU

L'OCU posa en el punt de mira un tipus de formatge en llesques que molts compren a Espanya

El formatge en llesques és, sens dubte, un dels productes estrella en qualsevol supermercat a Espanya. Fàcil de fer servir, ideal per a entrepans i útil per gratinar, aquest aliment ha guanyat un espai fix a la nevera de moltes famílies.

Tanmateix, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llançat un advertiment important: no tot el que sembla formatge ho és. I això, en termes de salut i qualitat, pot ser un problema més seriós del que sembla.

Una persona gaudint de l'aroma d'un tros de formatge amb una taula de formatges variats al fons.
Escollir bé el formatge en llesques que compres al supermercat no és només una qüestió de sabor | Getty Images de karandaev, Getty Images Signature de EXTREME-PHOTOGRAPHER, catalunyadiari.com

Actualment, als supermercats espanyols es poden trobar més de 150 tipus de formatges en llesques. Des dels clàssics semicurat fins a opcions més modernes com els de gust a cheddar o mozzarella, hi ha per a tots els gustos. Tanmateix, enmig de tanta varietat, l'OCU ha volgut posar el focus en aquelles opcions que no compleixen el que prometen.

L'organisme ha assenyalat algunes marques que venen les seves llesques com si fossin formatge real, quan en realitat són productes ultraprocessats que s'assemblen molt poc a l'autèntic. Aquesta confusió, segons l'OCU, és perillosa, ja que moltes vegades l'envàs suggereix el contrari. En etiquetes com "especial per gratinar" o "tipus cheddar" s'amaga un producte que poc té a veure amb el formatge de veritat.

Aquest és el pitjor formatge en llesques, segons l'OCU

Segons l'últim estudi de l'organització, hi ha un tipus en concret que ha rebut la pitjor valoració entre totes les analitzades. Es tracta d'un producte que destaca pel seu baix contingut en ingredients naturals i per la quantitat d'additius presents en la seva composició. Encara que es ven com a formatge per fondre, la realitat és que es tracta més aviat d'una barreja de greixos, midons i saboritzants.

Una pila de llesques de formatge amb un logotip circular blau i blanc a la cantonada inferior esquerra.
L'OCU ha insistit que aquests productes poden formar part d'una dieta poc equilibrada | OCU, bit245 de Getty Images

L'OCU no ha dubtat a assenyalar que aquest producte no només manca del sabor i la textura esperada, sinó que a més pot suposar una elecció poc saludable si es consumeix amb freqüència. De fet, alguns d'aquests productes ni tan sols contenen llet en la seva forma natural, sinó sèrum, olis vegetals i altres ingredients que disten molt de la recepta tradicional del formatge.

Com saber si el que estàs comprant és formatge de veritat?

El truc està a llegir l'etiqueta. Un bon formatge en llesques ha de tenir ingredients simples i reconeixibles: llet pasteuritzada, quall, ferments làctics i sal. Si apareixen components com olis refinats, fècules, midons modificats o una llarga llista de conservants, probablement estàs davant d'un producte de baixa qualitat.

També és important fixar-se en el percentatge de formatge real. Si l'envàs amb prou feines menciona el terme "formatge" o el substitueix per "producte làctic", "fos tipus..." o "gust de...", hauries de dubtar. Aquest tipus de màrqueting pot induir a l'error i fer-te creure que estàs comprant alguna cosa molt més natural del que realment és.

Muntatge amb una cuina de fons i tres formatges diferents al centre
De vegades, el més barat o popular pot sortir car | Billion Photos

L'OCU ha insistit que aquests productes poden formar part d'una dieta poc equilibrada si es consumeixen amb freqüència. Els formatges processats solen tenir un elevat contingut en sal i greixos saturats. A més, l'ús d'additius i saboritzants pot resultar innecessari si busquem una alimentació més natural.

Escollir bé el formatge en llesques que compres al supermercat no és només una qüestió de sabor. També és una manera de cuidar la teva salut i assegurar-te que el que poses al teu plat aporta valor nutricional. Per això, des de l'organització recomanen revisar sempre la llista d'ingredients i, en cas de dubte, apostar per opcions més tradicionals.