Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Paella amb carn

La carn que sempre tenen a la carnisseria, mai la compres, però és la millor que hi ha

Per què cada vegada se'n menja menys?

Es tracta de «carn rosa», ni vermella ni blanca. Així es refereixen els ramaders i científics a la carn de xai especialment acaronada. El Ternasco d’Aragó està entre elles, i és la base d’estudis que avalen les seves propietats. 

Cada vegada es menja menys xai

Espanya és actualment el país amb el cens més gran de ramat oví de la UE, però les dades no han fet més que disminuir en els últims anys. En part és a causa del descens constant en el consum de carn de xai que fa que en algunes regions estigui per sota d’1 kg per persona i any. 

Entre altres raons, aquest descens ha estat motivat per la relació entre el consum de carn i el seu efecte sobre la salut humana, pel que fa al sobrepès, l’obesitat o la malaltia cardiovascular, i alhora amb la ingesta de greix saturat. 

Malgrat això, la carn de xai pot aportar nutrients essencials i necessaris a la nostra dieta. Té un alt contingut en proteïna de qualitat (alt valor biològic) amb un balanç equilibrat d’aminoàcids, així com un contingut alt en zinc, vitamines B6 i B12, i és una font de vitamina B3, seleni, fòsfor i potassi. És baixa en sodi, i el component majoritari del seu greix, que suposa entre un 35-40% dels àcids grassos, és l’àcid oleic, el mateix que caracteritza l’oli d’oliva. 

La cama és la part més magra de la canal, amb un contingut global de greix d’entre 9,6 i 12%, encara que el medalló de la costella del Ternasco d’Aragó només té un 2,4% de greix. Això és degut al fet que els animals són joves, de menys de 3 mesos d’edat, i a la raça i a l’alimentació basada en els cereals que reben. A més, aquesta carn compta amb menys colesterol del que es pensa, entre[64-68 mg/100 g], similar a la cuixa de pollastre i menor que l’ou.

Com influeix el consum de xai en el colesterol?

Mantenir «a ratlla» el colesterol és important, ja que les seves xifres elevades augmenten el risc de patir malalties del cor. Estudis realitzats que exploren l’efecte del consum de carn de Ternasco d’Aragó demostren que, en el marc d’una dieta saludable, si consumim tres vegades per setmana cuixa o paleta de carn rosa el colesterol sanguini no puja. De fet, les troballes dels estudis van revelar que el consum d’aquesta carn de xai va produir el mateix efecte en el colesterol que el pollastre. 

Resulta rellevant tenir en compte que la major part del colesterol que tinguem en sang procedeix del que sintetitza (o fabrica) el nostre fetge. Quan l’organisme detecta que un dia hem consumit més colesterol, tendeix a fabricar o absorbir una mica menys, amb el fi de compensar i que no ens pugi massa el colesterol sanguini. Aquest efecte compensatori també s’ha demostrat amb el consum de cuixa i paleta de xai. 

Carn de xai.
La carn de xai produeix el mateix efecte en el colesterol que el pollastre. | Getty Images

Es pot consumir carn de xai quan fem dieta

En els últims anys, els estudis científics han revelat que quan un segueix una alimentació destinada a perdre pes ha de prendre una quantitat de proteïnes lleugerament superior a l’habitual. 

Aquesta combinació de disminuir les calories, però consumir una mica més de proteïna, junt amb la pràctica d’exercici físic, garantirà que no es perdi massa muscular amb la pèrdua de pes. Si les proteïnes són de bona qualitat, encara millor. Incloure carn de xai en una dieta destinada a perdre pes ajudarà a cobrir una bona part de la quantitat augmentada de proteïna que s’hauria de consumir. A més, aconseguirà que l’alimentació sigui més cobejable i contribueixi a crear uns hàbits alimentaris saludables, però també desitjables, cosa que ajudarà a mantenir-los a llarg termini. I aquesta és una de les claus no només de perdre pes, sinó en mantenir-lo, que és el gran repte. 

Imatge d'un plat de Ternasco d'Aragó
El Ternasco va ser la primera carn fresca espanyola en rebre el segell de la UE | Shutterstock

Com afecta el seu consum a la composició corporal?

Com s’ha comentat prèviament, la carn de xai té una quantitat molt rellevant de proteïnes i, a més, aquestes són d’alta qualitat. El nostre organisme necessita, cada dia, reposar una bona quantitat de proteïnes. Si aquestes proteïnes estan formades per aminoàcids essencials, aquest pla de renovació és encara més efectiu. Si no aportem tota la quantitat de proteïnes que necessita el nostre organisme, podríem perdre massa muscular. 

El consum de carn de xai, especialment la cuixa i paleta, aporta una bona proporció de proteïnes (i greix moderat), per la qual cosa ajuda a fer que mantinguem correctament la nostra massa muscular. A tall d’exemple, una persona que pesi 70 kg necessitaria prendre un mínim de 56 grams de proteïna diària per poder cobrir els seus requisits. Prenent un filet de 150 g de cuixa de xai de ternasco, estaria cobrint gairebé un 50% de les seves necessitats diàries de proteïnes. 

Altres avantatges per a la població

La primera carn fresca espanyola que va rebre el segell de la Unió Europea (UE) dins de les Indicacions Geogràfiques Protegides va ser el Ternasco d’Aragó.

Aquest segell és una garantia per al consumidor així com per al ramader. Entre altres aspectes, garanteix una carn de xai d’una regió concreta, amb un sistema de producció característic que ajuda a mantenir l’ecosistema, utilitzant les races autòctones Rasa Aragonesa, Roya Bilbilitana i Ojinegra de Teruel, el que contribueix a la seva conservació i a l’assentament de la població, convertint-se en un motor econòmic en zones amb escassa població, que és on majoritàriament es localitza el ramat oví a Aragó. Els estudis sobre els quals se sustenta aquest article s’han basat en aquest tipus de carn. 

Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.