Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la botiga Bed's.

Els catalans dormim poc més de set hores a la nit: què podem fer per descansar millor?

Diversos estudis demostren que la qualitat del son és més important que la quantitat d'hores descansades

La son és un element de gran importància per al correcte desenvolupament de la vida diària. No ens l'hem de jugar; la màxima ho diu així: Mens sana in corpore sano. I com aconseguirem aquest corpore sano? Fàcil: dormint bé. 

La falta de son no és cap broma, ja que pot augmentar el risc de tenir problemes de salut, com malalties cardíaques, una pressió arterial alta i obesitat. A més a més d'afectar a la concentració i la memòria.

Segons un estudi europeu amb relació a la salut de la son, on van participar diversos professors i investigadors catalans, els catalans dormen de mitja més de set hores. L'anàlisi va delimitar que la duració del son augmenta amb l'edat i que la qualitat disminueix amb a mesura que ens fem grans, concloent que la qualitat és més important que la quantitat.

L'estudi també analitzava que la salut del son varia en funció de l'edat i també del gènere, essent pitjor en el sexe femení. Les malalties cròniques i l'ús de pastilles per dormir està relacionat amb una salut del son dolenta, i l'activitat física, la qualitat de vida i l'educació s'associen a una millor salut del son.

Els catalans dormen poc més de set hores de mitja

Els catalans ens falten hores de son. Ho demostra, de fet, que el quaranta per cent dels catalans marxen a dormir passada la mitjanit. Aquesta dada coincideix que la majoria solen llevar-se entre les set i les set i mitja del matí, fet que fa que la mitjana d'hores dormides a Catalunya sigui de 7,18.

Catalunya és lluny de situar-se com la comunitat que millor dorm. Per davant, se situen Cantàbria, Navarra, Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Andalusia, Astúries, les illes Canàries i Múrcia

El 93% dels catalans enquestats afirmen que la comoditat és un aspecte fonamental a l'hora de dormir. Un dels principals distribuïdors del mercat del descans a Catalunya és  Bed's, amb més de 23 botigues distribuïdes per tota la comunitat.

Imatge d'un home dormint
Dormir bé és clau per al nostre dia a dia: ens ajudarà a la vida quotidiana i a la feina. | CatalunyaDiari.

Com crear un ambient ideal per a descansar?

Il·luminació i soroll: Les millors condicions per a dormir són,  disminuir el soroll exterior al màxim possible i tractar que hi hagi una foscor total.

Una rutina definida de somni:  Acostumar-nos a dormir i despertar sempre a la mateixa hora és la millor manera de descansar i el nostre cos ho agrairà.

Primer la comoditat:  Passem més d'1/3 de la nostra vida dormint, per aquesta raó és important cuidar-nos i invertir en bons productes per al descans. A Bed's pots trobar les marques més reconegudes d'aquest mercat (Pikolin, Smarttec, Lattoflex, Epeda) amb 30 nits de prova. Bed's  ha assessorat i acompanyat als espanyols en el procés d'elecció de matalàs per més de 35 anys.

Dona dormint
Descansar bé és absolutament clau per al nostre dia | Getty Images

No miris el mòbil:  Diversos estudis asseguren que la llum blava de les pantalles interromp el funcionament del nostre cicle diari de somni. L'hormona de la melatonina només s'allibera en la foscor i fa que es sincronitzi el nostre rellotge biològic.

La importància de dormir correctament comporta grans beneficis en el benestar general

El descans afecta directament al nostre cos, tant físicament com psíquicament. Dormir ajuda a ser més optimista, tenir una millor relació amb les persones del nostre voltant i incrementa la creativitat. Després de descansar correctament, tant en quantitat com en qualitat, les tasques diàries i la presa de decisions es desenvolupen d'una manera millor. 

Quan descansem li estem donant al cos i al cervell temps per a recuperar-se de l'estrès diari. Si és veritat que la majoria de les persones adultes necessiten dormir com a mínim set hores i en un horari similar cada nit. Dormir prou no es refereix només al total d'hores de son, sinó que la qualitat d'aquestes es converteix en un element de vital importància.