Bonpreu és una cadena de supermercats originària del nostre territori i l'opció de molts catalans i catalanes a l'hora de fer la compra.
Recentment, a les xarxes socials hi ha hagut un cúmul de queixes que ha posat en dubte els atributs d'aquest supermercat. Entre ells, l'oferta de productes de proximitat i la bona relació entre la seva qualitat i el preu.
A més, la crisi sanitària del 2020 ha deixat una gran empremta en el seu camí. N'és una prova la hiperinflació en què ens trobem submergits i que ha provocat una pujada dels preus completament desorbitada en tots els supermercats. I és que els clients n'estan farts i ja no ho poden amagar més.
El supermercat fomenta iniciatives per a la inclusió
No obstant l'allau de queixes que ha patit, l'any passat Bonpreu va posar en marxa les 'Hores Tranquil·les' amb el suport de la Federació Catalana d'Autisme.
La iniciativa té com a objectiu facilitar la compra a les persones que pateixen autisme i hipersensibilitat sensorial, adaptant els seus establiments perquè siguin més adequats per ells. En serien exemples, accions com ara baixar la llum i la música de les tendes.
En un principi, les 'Hores Tranquil·les' sol eren els dissabtes de 15 a 17 hores, però en veure el gran èxit que ha tingut, Bonpreu i Esclat ha decidit ampliar l'horari i fer possible aquestes compres cada dia de la setmana.
D'aquesta forma, ha reivindicat una vegada més que la inclusió és molt necessària en tots els aspectes de la vida. Una acció que ha alegrat als clients més fidels del supermercat i ho han agraït a través de les xarxes socials.
Però no és la primera iniciativa d'aquest tipus que fa Bonpreu, ja que fa un parell d'anys que van donar rodatge a targetes client en sistema Braille per afavorir a les persones amb discapacitat visual.
Bonpreu en la lluita pel català
Bonpreu és una cadena de supermercats que sempre ha apostat pel català, la seva llengua materna. Per aquesta raó, gran part dels seus productes tenen l'etiqueta en català i els clients estan molt contents amb aquesta acció.
A més, també imparteixen classes de català als seus treballadors per a millorar l'idioma i atendre als clients. Ho va fer públic un usuari a twitter que va rebre una oferta de feina:
El curs és de quatre hores setmanals i s'imparteix en l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest fet va ser molt aplaudit a les xarxes socials i els usuaris van declarar que més empreses haurien de tenir una política lingüística com la del Bonpreu.