Primer pla de bosses de compra de regals.

Consells per comprar aquest Nadal i no perdre el nord: els trucs infal·libles

Ens trobem al moment potser de màxim consumisme de l'any, és per això que és important tenir al cap algunes pautes per no perdre el control

Les festes de Nadal són el moment àlgid del consumisme. Les ganes de fer regals i rebre'n estan disparades i hi ha cops que se'ns en va de les mans. Evitar-ho, però, és possible. És per això que l'Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d'Empresa i Treball ha posat en marxa la campanya 'Per Nadal, consum local'. Té per objectiu fomentar la compra responsable, conscient, solidària, segura i sostenible mediambientalment.

Per sumar-se a aquesta forma de consum, tot seguit us expliquem unes recomanacions per comprar aquestes festes. El consum responsable us permetrà comprar de manera moderada i informada, per tal d'evitar les compres impulsives, controlar les despeses per ajustar-vos al vostre pressupost i reflexionar sobre què compreu, tenint en compte també alternatives de comerç just que siguin més sostenibles i ètiques.

Persona comprant des de casa a través d'Internet.
Les compres de proximitat ajuden a l'economia local. | CatalunyaDiari

Trucs per fer les compres de Nadal de forma conscient

Per no perdre el nord a l'hora de fer les compres aquestes festes el primer pas és tant bàsic com important: feu una llista dels productes que necessiteu i ajusteu-vos a un pressupost real, sense sobreendeutar-vos.

Un cop feta aquesta llista, compareu preus i qualitat de productes i serveis, aquest senzill truc us permetrà estalviar molt i us farà sentir més segurs en la vostra adquisició. Si és possible, sempre és millor comprar amb antelació, ja que els preus per Nadal és possible que siguin més elevats.

Si compreu regals és possible que per algun motiu es vulguin canviar o tornar. Per això és molt important que us informeu de les condicions per fer possibles canvis o devolucions, ja que si la compra és presencial, els establiments no estan obligats a acceptar-los, excepte que el producte no estigui en bon estat. 

Si la compra es fa per internet, disposeu d'un període mínim de 14 dies per tornar-la –el que es coneix com a dret de desistiment–, amb algunes excepcions com és el cas de productes personalitzats o fets a mida, productes peribles com ara aliments o aquells que no es poden reutilitzar per raons d'higiene o serveis que es presten en una data concreta com poden ser reserves de vol o entrades per a espectacles.

Feu un consum sostenible escollint els establiments de proximitat. Us aportarà més garanties de seguretat i qualitat, a la vegada que pensareu amb el medi ambient, ja que ajudareu a reduir costos energètics de transport. En aquest sentit, les joguines fetes amb materials renovables, com fusta o cartró, tenen, usualment, un impacte ambiental més baix. 

Un altre truc que podeu aplicar per estalviar en un futur és aplicar el reciclatge a les festes. Ho podeu fer guardant els embolcalls de les compres, reciclant joguines que no feu servir, utilitzant piles recarregables o amb un avet de Nadal que no sigui natural i el pugueu reaprofitar.

Finalment, recordeu conservar les factures o tiquets de compra fins al final de la garantia, ja que si mai heu de reclamar els necessitareu. Si heu aprofitat una oferta comercial que heu vist en un catàleg, també conserveu-lo, ja que són vinculants i podeu exigir-ne el compliment. Pel que fa a les reclamacions, us enllacem un article on ja us vam explicar pas a pas com realitzar-les.

Com triar joguines de forma responsable

Les joguines són les grans estrelles de les festes, sense cap mena de dubte. Els nens i nenes fan la carta als Reis d'Orient i és responsabilitat nostra guiar-los i educar-los en un consum responsable que segueixi tots els valors que hem repassat.

Ja sigui seguint les indicacions de la carta o escollint nosaltres el regal, hi ha uns senzills punts que hauríem de tenir sempre en compte. És bàsic fixar-se en l'edat i la maduresa dels infants a l'hora d'escollir joguina. Les no aptes per a menors de 3 anys o 36 mesos han de dur un pictograma específic i indicar els motius de l'exclusió, com per exemple la presència de peces petites que poden causar l'asfíxia de l'infant.

També és necessari controlar que no continguin parts que puguin punxar o tallar, cordills llargs que puguin enredar-se al coll dels infants, obertures on els més petits puguin posar-hi els dits o les mans i no les puguin treure i que les piles o bateries estiguin ocultes i amb una tapa segura. Comproveu que tinguin la marca CE, ja que això significa que compleixen amb les exigències essencials de seguretat que especifiquen les normes comunitàries.

Eviteu distincions sexistes a l'hora d'escollir joguina, així com aquelles que inciten a la violència o creen addicció. Valoreu comprar joguines i jocs tenint en compte els seus aspectes educatius. També tingueu en compte joguines fetes amb materials renovables, com fusta o cartró.

Persona agafant bosses de compra per Nadal.
Feu una llista dels productes que voleu comprar per no excedir-vos. | CatalunyaDiari
 

El menjar, l'altre gran protagonista de les festes

A més a més dels regals i les joguines, l'altre protagonista indiscutible de les festes és el menjar. Des de l'Agència Catalana del Consum fan incís al malbaratament alimentari perquè tothom sigui conscient que els aliments són un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat.

Si heu de preparar un gran àpat, planifiqueu bé la compra d'aliments i eviteu comprar ofertes que no s'ajustin a les vostres necessitats i que us puguin fer comprar més del necessari. Repasseu les dates de consum i caducitat i ordeneu els aliments a la nevera o rebost per consumir primer els que es fan malbé més ràpidament.

No llenceu menjar i aprofiteu les sobres per fer alguna recepta. En aquest enllaç trobareu idees perfectes per no malbaratar aliments. Si veieu que algun dels aliments s'acosta a la seva data de caducitat i no l'heu de fer servir, congeleu-lo. I per últim, si feu àpats fora de casa, recordeu que els establiments de restauració us han de facilitar que us endugueu el menjar que us sobri, sense cap cost afegit.

Gaudiu de les festes de Nadal amb total responsabilitat seguint tots aquests consells.